NOS Sport

CAS bevestigt: dopinggeval Ujah kost Britse sprinters 4x100 meter olympisch zilver

De Britse sprinters moeten hun zilveren medaille op de 4x100 meter bij de Olympische Spelen in Tokio inleveren. In februari werd een van hen, Chijindu Ujah, al geschorst vanwege het gebruik van meerdere spierversterkende middelen.

Donderdag heeft het internationale arbitragehof voor de sport (CAS) de sprinters op de hoogte gesteld dat ze hun medaille moeten inleveren. Daarmee bevestigen ze de uitspraak die op 18 februari al werd gedaan.

Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Richard Kilty and Nethaneel Mitchell-Blake op het podium van de olympische 4x100 meter in Tokio.

"Het is met veel verdriet dat we de medailles, diploma's en pins hebben moeten terugvragen, vooral voor de drie atleten die buiten hun schuld getroffen zijn", stelde het Brits Olympisch Comité (BOA) eerder in een verklaring.

"Maar dit is het oordeel van het CAS en daar moeten we ons aan houden, net zoals wij vinden dat moet gebeuren met andere landen met sporters die de dopingregels overtreden."

Ujah: rest van mijn leven spijt

De 28-jarige 'CJ' Ujah maakte jarenlang deel uit van de Britse sprintelite. In 2017 werd hij op de 4x100 meter wereldkampioen in Londen. Ook werd hij twee keer Europees kampioen met de estafetteploeg.

Zelf ontkent hij bewust een verboden product te hebben gebruikt, maar hij heeft zich wel neergelegd bij de schorsing. De sprinter denkt dat een vervuild supplement tot zijn positieve plas heeft geleid.

"Ik wil me verontschuldigen bij mijn teamgenoten, hun families en begeleiders", schreef Ujah in februari. "Het spijt me dat deze situatie mijn ploeggenoten hun medailles kost. Medailles waar ze zo hard en zo lang voor gewerkt hebben en die ze dik verdienden. Dat is iets waar ik de rest van mijn leven spijt van zal hebben."

Eerder deze week publiceerden we onderstaande explainer over de jacht op dopingzondaars.

De jacht op valsspelers: zó werkt het dopingsysteem

Zharnel Highes, Richard Kilty, Nethaneel Mitchell-Blake en starter Ujah misten in Tokio op een haar na het goud. In een bloedstollende race begon slotloper Mitchell-Blake met een flinke voorsprong aan de laatste 100 meter, maar werd op de finishlijn nog afgetroefd.

De Italianen, met olympisch kampioen op de 100 meter Marcell Jacobs in de gelederen, waren uiteindelijk een honderdste sneller (37.50 om 37.51). De Canadese sprinters, die derde werden in Tokio, kunnen binnenkort een zilveren medaille in de post verwachten. Of nummer vier China ook een plekje opschuift naar het brons is niet duidelijk.

Het Nederlandse sprintkwartet strandde bij de Olympische Spelen in de series, na een foute wissel tussen Chris Garia en slotloper Churandy Martina. Voor Martina was het zijn laatste olympische optreden.

Bekijk hieronder de bloedstollende finale van de 4x100 meter estafette bij de Olympische Spelen in Tokio.

Italiaanse sprinters achterhalen Britten op de streep in olympische 4x100 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl