NOS Nieuws

Het gaat slecht met hazen en konijnen, daarom zijn er komend jachtseizoen beperkingen

Het gaat slecht met de wilde hazen en konijnen. Het komende jachtseizoen mag er nergens op konijn gejaagd worden en geldt het jachtverbod voor de haas in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Dat heeft minister Van der Wal van Natuur en Stikstof besloten.

Een jaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan van de Partij voor de Dieren en de SP om de jacht op het konijn en de haas helemaal te verbieden. Die soorten staan sinds 2020 op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

De minister voert de motie na onderzoek uit, maar dempt de verwachtingen over de effecten. De jacht is namelijk niet een heel belangrijke oorzaak van de slechte stand van deze soorten.

Van veel grotere invloed zijn het verlies aan leefgebied, afnemende kwaliteit ervan en roofdieren, waaronder verwilderde huiskatten en vossen. Ook intensivering en schaalvergroting van de landbouw en landbouwmachines spelen een grotere rol dan de jacht.

Ook met de fazant, de wilde eend en de houtduif gaat het slecht. Maar een landelijk jachtverbod voor die soorten zien de minister en de provincies niet zitten, omdat jagers het evenwicht in een gebied moeten kunnen handhaven.

"Het landelijk sluiten van de jacht op alle soorten van de wildlijst kan een grote impact hebben op faunabeheer, schadebestrijding en natuurbeheer", zegt Van der Wal. "Jagers spelen hierin namelijk een belangrijke rol."

Om te kunnen bepalen waar, wanneer en hoeveel er in een gebied volgend jaar gejaagd mag worden komt er een beter "telprotocol", zo is de bedoeling. Daarmee kunnen de ontwikkelingen in de populaties beter worden gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl