Een van de laatste referenda ging over het associatieverdrag met Oekraíne
NOS NieuwsAangepast

Correctief referendum komt er vrijwel zeker niet, te weinig steun voor grondwetswijziging

Het is vrijwel zeker dat er geen correctief referendum komt, waarmee burgers een eenmaal aangenomen wet alsnog kunnen verwerpen. Er is een grondwetswijziging nodig om zo'n referendum mogelijk te maken, maar de daarvoor vereiste twee derde meerderheid is er op dit moment niet.

Het correctief referendum, een voorstel van toenmalig SP-Kamerlid Van Raak, is voor de verkiezingen van 2021 al een keer aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Maar omdat het in de Grondwet geregeld moet worden, geldt een zwaardere procedure en buigt de 'nieuwe' Tweede Kamer zich er vandaag nog een keer over.

Naar verwachting wordt er volgende week over gestemd. Er moeten dan ten minste 100 van de 150 Kamerleden voor zijn om de grondwetswijziging erdoor te krijgen. De fracties van VVD, CDA en SGP (samen 51 zetels) zijn tegen. Denk twijfelt nog.

Daarmee is er dus zeker één stem te weinig, nog los van de Kamerleden die er niet bij kunnen zijn omdat ze ziek zijn en Kamerleden die tegen stemmen hoewel hun fractie voor is.

Leijten blijft hoopvol

Maar SP-Kamerlid Leijten, die de verdediging van de grondwetswijziging vanavond op zich neemt, blijft hoopvol gestemd. Zij gaat ervan uit dat ze in elk geval 99 Kamerleden meekrijgt en dat ze in het debat vanavond nog een aantal mensen kan overtuigen.

Wat haar betreft is het referendum een goed middel om de afgehaakte kiezers weer bij de democratie te betrekken. Maar de tegenstanders vinden dat je niet moet morrelen aan een democratisch systeem waarin gekozen volksvertegenwoordigers geacht worden de juiste besluiten te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl