Inwoners worden geëvacueerd door de Filipijnse kustwacht
NOS Nieuws

Ruim 50 doden door aardverschuivingen en overstromingen in Filipijnen

In de Filipijnen zijn tot nu toe 58 doden geteld als gevolg van de tropische storm Megi. Het is de eerste zware storm die dit jaar de archipel in Zuidoost-Azië treft, waar jaarlijks meerdere stormen voorkomen.

De meeste doden vielen op het eiland Leyte, gelegen in het midden van de eilandengroep. Die regio lijkt het zwaarst getroffen. Daar verwoestte een reeks aardverschuivingen verschillende dorpen. Volgens persbureau Reuters hebben zo'n 42.000 mensen hun huis verlaten.

In korte tijd viel heel veel regen, wat leidde tot aardverschuivingen en overstromingen:

Ruim 50 doden door aardverschuivingen en overstromingen in Filipijnen

Ruim 100.000 mensen op de eilanden in het zuiden en oosten van de Filipijnen hebben last van de storm. De BBC schrijft dat veel van hen zondag al hun huis verlieten. Ze vertrokken naar schuilplaatsen of hoger gelegen terrein.

Veilige plek

De aanhoudende regen maakt het reddingswerk lastig, maar de weersomstandigheden lijken sinds gisteren te verbeteren. Volgens het nationale Filipijnse weerbureau is de storm nu gaan liggen.

Gisteren werden al zo'n 17.000 mensen uit het gebied gered. Reddingswerkers zoeken in de verwoeste en overstroomde dorpen nog naar lichamen en brengen mensen naar een veilige plek. Op veel plekken staat het water tot aan hun borst. Er wordt verwacht dat het dodental nog oploopt.

Orkaangordel

Eind vorig jaar kostte orkaan Rai op de Filipijnen aan zeker 31 mensen het leven. Die liet vooral in zuidelijke en centrale regio's een spoor van vernieling achter. Ruim 300.000 mensen hebben toen vanwege het noodweer hun huis verlaten.

De Filipijnen liggen op een zogenoemde orkaangordel en worden jaarlijks getroffen door ongeveer 20 stormen. De sterkste orkaan die de Filippijnen trof, was Haiyan in 2013, waarbij meer dan 6500 mensen omkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl