Een man waadt door het water in Durban
NOS Nieuws

Overstromingen door aanhoudende regen in Zuid-Afrika, tientallen doden

Bij overstromingen in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika zijn zeker 45 doden gevallen. Er is al dagen sprake van zware regenval in de regio waar ook de miljoenenstad Durban ligt, een van de belangrijkste havensteden in Afrika. Op enkele plekken viel in 24 uur tijd liefst 35 centimeter regen. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog oploopt en dat de regen aanhoudt, mogelijk tot in het paasweekend.

Bekijk hier beelden uit het rampgebied:

Zware overstromingen in Zuid-Afrika

De reddingsoperatie in KwaZulu-Natal is in volle gang. Het leger helpt mee, maar het verloopt moeizaam. Bewoners van Durban wachten op daken totdat ze gered worden. De hulpdiensten waren afgelopen nacht niet bereikbaar omdat de lijn overbelast was. Daar hebben de autoriteiten excuses voor aangeboden.

De verwoesting in de provincie is groot. Op beelden is te zien dat autowegen onder water staan en weggedeelten compleet zijn weggeslagen. Ook zijn huizen, elektriciteitscentrales en waterzuiveringsinstallaties beschadigd.

De snelweg N3 naar Johannesburg is gedeeltelijk gesloten vanwege brokstukken op de weg. Op de N2, de snelweg langs de kust, zijn verschillende bruggen verwoest.

Op de N2 drijven ook zeecontainers:

Honderden mensen die hun huis hebben moeten verlaten, worden opgevangen, zeggen de autoriteiten. Ook mensen die vrezen dat hun huis de watersnood niet doorstaat, kunnen terecht in gemeenschappelijke onderkomens.

Het is niet voor het eerst dat KwaZulu-Natal getroffen wordt door zware overstromingen. In april 2019 vielen er 85 doden door noodweer. Veel Zuid-Afrikanen verwijten de overheid dat er sinds die tijd weinig is gebeurd om de waterafvoer beter te regelen.

  • AFP
    Meegespoelde zeecontainers in Durban
  • AFP
    Een verwoeste weg in Durban
  • Reuters
    Schade door overstromingen in Marianridge

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl