NOS Nieuws

Nederlandse mollen na Vlaams Wie is de Mol-drama: zware last maar vooral ook leuk

  • Rob Willems

  • Rob Willems

Het was nog nooit vertoond in de Vlaamse en Nederlandse Wie is de Mol?. Een mol die het spel voortijdig verlaat. Philippe Minguet zag het niet meer zitten en stopte. Oud-mollen in Nederland kunnen het zich voorstellen: "Als mol kan je het spel maken of breken."

Minguet stapte gisteren in de vierde aflevering uit het spel. Zijn kamergenoot had hem gezegd dat hij in zijn slaap had gepraat en vanaf dat moment dacht Minguet dat iedereen hem doorhad. "Ik was mezelf volledig kwijt". Uit de zes overgebleven deelnemers wordt nu een nieuwe mol gekozen.

Bekijk hier het moment waarop de mol zich bekendmaakt:

Zo maakte de Belgische mol Philippe zijn vertrek bekend

In tegenstelling tot de Nederlandse versie, waar BN'ers aan meedoen, doen er in de Vlaamse versie 'onbekende' spelers mee. Acteur Patrick Stoof was de mol in Nederland 2011. Hij kan zich voorstellen dat het voor Minguet te zwaar is geworden: "Zeker voor mensen die nooit op tv komen. Zo'n set hangt vol met camera's. Als je daar niet aan gewend bent, is dat een extra druk die daarbij komt kijken." Bovendien is volgens Stoof de Vlaamse versie een stuk spannender, met heftigere opdrachten dan de Nederlandse: "Dat speelt wellicht ook mee."

Jeroen Kijk in de Vegte, de mol in het jubileumseizoen in 2020, herkent de druk, zei hij vanochtend op NPO Radio 2: "Elke mol heeft het idee dat het op zijn voorhoofd staat dat hij het is. Maar ik vind dit wel een heftig verhaal." Toch heeft hij naar eigen zeggen nooit overwogen te stoppen.

Presentator Milouska Meulens was in 2006 de mol. Zij ervoer die rol ook als een "zware last": "Je hebt het gevoel dat je het programma kan maken of breken en dat het programma op jouw schouders rust. De druk is enorm; stel dat je ontdekt wordt?"

  • ANP
    Wie is de Mol 2006. Van links naar rechts: Roderick Veelo, Geert Hoes, Mary-Lou van Steenis, Peggy Vrijens, Frederique Huydts, Milouska Meulens, Toine van Peperstraten, Richard Groenendijk, Liz Snoyink en Chris Tates
  • ANP
    Wie is de Mol 2011. Van links naar rechts: Jan Kooiman, Pepijn Gunneweg, Soundos El Ahmadi, Horace Cohen, Miryanna van Reeden, Karin de Groot, Hanna Bervoets, Patrick Stoof en presentator Pieter Jan Hagens. Winnaar Art Rooijakkers ontbreekt op de foto.

Voorafgaand aan het spel wordt iedereen goed voorbereid. "Je krijgt een gesprek met een psycholoog, waarin wordt getest of je er klaar voor bent. Als die zegt dat iemand niet geschikt is als mol, kan die er een streep door zetten", zegt Stoof.

Volgens Mark Versteden, maker van de podcast Trust Nobody over de Vlaamse en Nederlandse Wie is de Mol?, ondergaan potentiële mollen allerlei testen: "Fysiek, mentaal en psychologisch. Over het algemeen zijn de makers goed in het uitzoeken van geschikte mollen."

Begeleiders om "uit te huilen"

Ook tijdens het spel worden mollen begeleid, zegt Versteden: "Elke aflevering' biechten' de kandidaten. Op die momenten heeft de mol een gesprek met begeleiders. Die vertellen dan over de kandidaten en de opdrachten." Volgens Stoof is er dan ook een begeleider bij wie je kan "uithuilen": "Daar heb ik veel gebruik van gemaakt en daar heb ik veel aan gehad." Stoof zegt dat hij verder veel steun had aan zijn medekandidaten: "Dat worden na drie weken ook je vrienden, maar je kan er natuurlijk niet je grote geheim mee delen."

Ook Kijk in de Vegte ging tijdens het programma stiekem "in conclaaf" met de makers van het programma: "Ik heb wel wat uitlaatkleppen nodig gehad om het in mijn kop recht te krijgen."

Meulens zegt ook dat ze goed is voorbereid en ze benadrukt dat er veel begeleiding is tijdens het spel, van bijvoorbeeld de productie.

Tips voor de mol

Volgens Stoof is de belangrijkste voorwaarde om mol te zijn dat je het leuk vindt om te doen: "Ik geef iedereen mee om vooral veel plezier te maken, dan houd je het vol." Versteden sluit zich daarbij aan: "Volgens mij moet je dat lat niet te hoog leggen, wat de Belgische mol wel zegt te hebben gedaan. Het ergste wat er kan gebeuren is dat kijkers na afloop zeggen: 'dit zagen we wel aankomen'."

Meulens vindt ook dat je als mol vooral moet genieten van je rol: "Je mag één keer in je leven genadeloos zijn, liegen en bedriegen. Dat is zo voorbij dus geniet ervan, dan houd je het vol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl