In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Meer dan 800 molenaars vestigen moeiteloos wereldrecord

807 vrijwillige molenaars hebben vanochtend moeiteloos een wereldrecord gevestigd, Bij een "uitstekende maalwind" draaiden ze van 11.00 tot 12.00 uur allemaal tegelijkertijd hun molens. Zelfs in het buitenland deden 29 vrijwillige molenaars mee, tot in Nieuw-Zeeland toe (ook al was het daar toen al laat in de avond).

"Zo moeilijk was het niet om een record te vestigen, want er stond nog niets", zegt Tom Kreuning, secretaris van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en zelf molenaar op een binnenkruier in het Noord-Hollandse Oudorp.

Ook deze molen in Alkmaar deed mee:

'Als molenaar ben je bezig met je eigen geschiedenis en dat is geweldig'

Kreuning is er eerlijk over, de wereldrecordpoging van vanochtend was vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het ambacht van molenaar. Het Gilde heeft in zijn vijftigjarig bestaan zo'n 2300 molenaars opgeleid, Voor het merendeel zijn dat vrijwilligers, maar ook de vijftig molenaars die er later hun beroep van hebben gemaakt zijn door het Gilde opgeleid. Maar de belangstelling om de opleiding te doen loopt terug.

"De gemiddelde leeftijd van een molenaar is nu 61. Dan moet er toch aanwas komen", zegt Kreuning.

Molens draaien niet zonder molenaar

"Het is niet zozeer de vergrijzing", zegt Harry Eskes van meelmolen Kyck over den Dyck in Dordrecht bij Rijnmond. "Een deel van de molenaars is 75-plus. Die vinden het leuk, hebben ervoor gestudeerd. We hebben ook molenaars van nog geen 40 jaar. Ik denk dat het meer de onbekendheid is; dat molenaar zijn echt een beroep is. En dat molens niet draaien zonder een molenaar."

Beetje fysiek sterk

Eskes leidt zelf mensen op en benadrukt dat het echt een ouderwets ambacht is. "Het is een beroep voor jong en oud, maar je moet wel gezond zijn en een beetje fysiek sterk. Het is zwaar werk om de trappen steeds op en af te lopen. Onze molen bijvoorbeeld heeft negen zolders, hij is 32 meter hoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl