De politiedrone stijgt verticaal op, en vliegt horizontaal verder
NOS Nieuws

Politie test drone die zelfstandig naar incidenten vliegt

De politie oefent in Enschede met een automatische drone die zelfstandig naar incidenten toe kan vliegen. Zo'n drone kan beelden doorzetten, waarmee de politie inschat hoeveel hulpverlening er nodig is.

De drone kan er ook voor zorgen dat verdachten sneller en vaker gepakt worden. "Eerder zicht op de situatie leidt tot betere beslissingen", stelt de politie.

Een opdracht vanuit de meldkamer activeert de drone. Hij beslist daarna zelf wat de snelste route is en of hij erheen kan vliegen. Bij harde wind is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. Als hij uitvliegt dan stijgt de drone verticaal op om vervolgens zijn weg horizontaal te vervolgen. Met zo'n 80 kilometer per uur is het vliegtuigje snel op zijn bestemming om live beelden te maken.

Zo stijgt de drone op:

Politie test drone die zelf naar incidenten vliegt

De politie Oost-Nederland oefent als eerste eenheid met de drone, zegt projectleider Remco Aagtjes. Vandaag is de eerste testfase begonnen waarbij is gekeken of de techniek in orde is. Dit jaar wordt verder gebruikt om juridisch te regelen dat de drone straks ingezet kan worden.

Hoewel de drone zelfstandig vliegt, kijkt er altijd iemand op een afstand mee die kan ingrijpen als er iets misgaat.

Als de techniek werkt en de regelgeving is aangepast, begint de tweede fase van de test. Waarschijnlijk is dat begin volgend jaar, zegt Aagtjes. De drone wordt dan een jaar lang ingezet bij echte incidenten in Twente en IJsselland. Het is nog niet duidelijk of daarna de rest van Nederland aan de beurt komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl