NOS Voetbal

Klaassen heeft naast voetbal voorliefde voor honkbal: 'Toronto Blue Jays is mijn club'

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

Ajacied Klaassen kijkt uit naar start honkbalseizoen: 'Toronto Blue Jays is mijn club'

Met een grote glimlach kijkt Davy Klaassen naar de knuppel die hij in zijn handen heeft. "Mooi ding", zegt hij, terwijl hij langzaam een swing maakt.

De middenvelder van Ajax en het Nederlands elftal weet maar al te goed wat voor dag het is: Opening Day. Afgelopen nacht is namelijk de Amerikaanse honkbalcompetitie (MLB) weer van start gegaan. "Ik vind het echt leuk dat het weer begonnen is."

'Elke week op het veld'

Klaassen en honkbal lijkt op het eerste gezicht een gekke combinatie. Maar de 32-voudig international heeft een grote voorliefde voor de sport. "Na voetbal vind ik het de leukste sport die er is."

"Mijn moeder en zusje speelden altijd softbal. Dus op zaterdag was het bij ons thuis altijd voetbal en zondag gingen we bij het softbal van mijn zusje kijken. We waren elke week dus wel op het veld te vinden."

Davy Klaassen in het shirt van Ajax

Zonder zelf de sport te beoefenen, ontwikkelt Klaassen al op jonge leeftijd een liefde voor de sport. Hij volgt de Major League Baseball dan ook op de voet.

"Toronto Blue Jays is mijn club", zegt Klaassen trots. "Mijn vriendin woonde een tijdje in Canada en de Blue Jays zijn het enige Canadese team in de MLB. Dus dan is de keuze snel gemaakt", verklaart de Ajacied zijn opvallende clubkeuze.

"Ik verwacht ook veel van ze dit jaar. Vorig jaar hebben we op de laatste dag een plek in de play-offs verspeeld, maar als ik de bookmakers mag geloven gaan we het goed doen. We hebben echt een jong en getalenteerd team. We winnen sowieso wel de divisie en staan dan in de play-offs. Maar uiteindelijk wil je de World Series winnen natuurlijk."

Klaassen praat in de 'we-vorm'

Dat Klaassen bovengemiddelde interesse heeft voor het Amerikaanse honkbal, komt geregeld naar voren tijdens het gesprek. "Weet je wie goed is? Vladimir Guerrero Jr. Die is zo sterk en kan de bal echt zó ver slaan. En dan bedoel ik echt verre homeruns. Niet van die ballen die net over het hek gaan."

Het mag geen verrassing zijn dat Guerrero Jr. een speler is van de Blue Jays, de club die door Klaassen steevast als 'we' wordt aangeduid.

Ook op social media laat Klaassen zien honkbalfan te zijn

Klaassen geniet bij het honkbal vooral van het spektakel en de tactiek. "De gemiddelde Nederlander kent misschien niet alle regels, maar als je ze kent, is het leuk om te volgen."

"In het stadion is het ook echt mooi. Op televisie is natuurlijk leuk, maar daar zie je echt alles", beschrijft Klaassen zijn trip naar het Rogers Centre in Toronto. De thuishaven van de Blue Jays.

"Het is een heel andere sfeer dan bij voetbal. Iets rustiger. En als er iets gebeurt, is het echt spektakel. We waren een paar dagen daar. Toen zei ik tegen m'n vriendin dat we ook wel moesten gaan kijken natuurlijk."

Het Rogers Centre in Toronto, te thuishaven van de Blue Jays

Honkbal en Ajax kennen een lange geschiedenis. In vervlogen tijden speelden voetballers als Johan Cruijff en Johan Neeskens in de zomer honkbal in De Meer, het oude voetbalstadion van Ajax.

"Was Cruijff een catcher? Dat zou niks voor mij zijn", lacht Klaassen. "Ik denk dat ik een korte stop zou zijn. Dat ben ik ook altijd als ik op de Playstation speel. Daar gebeurt het meeste, je moet snel bewegen en beslissingen maken. Vind ik wel mooi."

Hardhitter Brobbey

Hoe leuk het hem ook lijkt, Klaassen ziet de huidige Ajax-selectie niet snel in de zomer meedoen aan honkbalwedstrijden. "Maar ik denk dat we wel een paar hard hitters zouden hebben", grapt hij. "Iemand als Sébastien Haller of Lisandro Martínez. En Brian Brobbey zou de bal het park uitslaan. Hij is ook nog snel. Ik zou mijn geld op hem zetten."

Toronto Blue Jays opent het seizoen tegen Texas Rangers. Klaassen: "Het is 's nachts, dus dat is lastig kijken. Maar morgenochtend kijk ik zeker een samenvatting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl