Screenshot uit de camerabeelden van de undercoveractie die zijn vrijgegeven door het Openbaar Ministerie
NOS Nieuws

Tot 20 jaar cel geëist in hoger beroep Arnhemse terreurverdachten

Tegen de Arnhemse terreurverdachten Shevan A., Morat M. en Wail el A. zijn in hoger beroep celstraffen tot twintig jaar geëist. De advocaat-generaal benadrukte tijdens de zitting dat het belangrijk is dat de mannen zijn gearresteerd en niet "als martelaar" zijn gestorven, zoals hun plan was.

De advocaat-generaal refereerde aan diverse afgeluisterde gesprekken en chats waarin de mannen over de martelaarsdood en het paradijs spraken. "Deze mannen moeten zich voor de rechter verantwoorden voor hun plannen", zei hij in de extra beveiligde locatie van het Haagse gerechtshof in Rotterdam.

De mannen behoren tot de groep die in oktober 2020 is veroordeeld tot celstraffen tussen de tien en zeventien jaar voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag in Nederland en het vormen van een terreurorganisatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de verdachten van plan om een festival binnen te dringen en daar rond te schieten en handgranaten tot ontploffing te brengen. De verdachten wilden ook een aanslag plegen met een voertuig met explosieven, aldus het OM.

In 2018 werden zij bij een undercoveroperatie van de politie opgepakt op een vakantiepark in Limburg, waar ze met door de politie onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden en bomvesten pasten.

De undercoveractie van de politie is uitgebreid gefilmd met verborgen camera's. Hieronder is te horen hoe de mannen verschillende plannen voor een aanslag bedenken. Ook is te zien hoe ze bij hun arrestatie agenten onder schot houden:

Meer beelden uitwisseling wapens en aanhouding in terrorismeproces

Drie van de in totaal zes mannen gingen tegen hun veroordelingen in hoger beroep, maar ook nu eist het OM lange celstraffen. Tegen Wail el A., die in 2020 is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar, eist het OM nu 20 jaar cel omdat hij tijdens de arrestatie op de politie probeerde te schieten met een onklaar gemaakt wapen.

Dat er bij de aanhouding geen agenten gewond zijn geraakt, heeft volgens de advocaat-generaal "niets te maken" met de intenties van de verdachte, "maar alles met het feit dat het aan hem geleverde vuurwapen op voorhand onklaar gemaakt was."

Tegen Morat M, die is veroordeeld tot 13 jaar cel, is wederom een celstraf van 13 jaar geëist. Shevan A. zit een straf van 10 jaar uit, tegen hem eist het OM nu 8 jaar cel.

De drie andere mannen hebben zich bij hun celstraffen neergelegd en hun hoger beroep ingetrokken. Onder hen is hoofdverdachte Hardi N., die een celstraf van 17 jaar moet uitzitten.

Het is nog niet bekend wanneer het Haagse gerechtshof uitspraak doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl