Robert Dulmers
NOS NieuwsAangepast

Nederlands Dagblad: Oekraïne zette journalist uit mede vanwege vriendschap met Baudet

De Nederlandse oorlogsverslaggever Robert Dulmers is door Oekraïne het land uit gezet mede vanwege zijn vriendschap met FvD-leider Thierry Baudet. Dat zei hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Het Nederlands Dagblad is de opdrachtgever van Dulmers die voor de krant verslag deed over de oorlog in Oekraïne. De krant maakte zondag melding van de aanhouding van Dulmers vanwege het maken en op sociale media plaatsen van beelden van een raketaanval op de havenstad Odessa.

In de uitzending van Spraakmakers vertelde Kuijper dat er bij de uitzetting van Dulmers waarschijnlijk meer heeft meegespeeld bij de Oekraïense autoriteiten.

"Inmiddels krijg ik informatie dat iemand op Facebook in Oekraïne op zondagochtend berichten verspreidde met 'Zoek deze man'", vertelt Kuijper. "Op de een of andere manier is tot Oekraïense activisten doorgedrongen dat onze verslaggever tot 2016 een relatie had met Thierry Baudet. Dat wisten wij overigens toen wij in februari contact met Dulmers hadden."

Baudet twittert regelmatig over misdaden die Oekraïense militairen zouden begaan. Namens Forum voor Democratie heeft hij begrip getoond voor de Russische president Poetin en de Russische inval in Oekraïne nooit veroordeeld.

Foto op Twitteraccount Robert Dulmers

Kuijper zegt dat Dulmers in het gesprek met de krant heeft gezegd dat het "niet een politieke relatie maar een affectieve relatie" was. Die relatie is allang verbroken en Dulmers wijst Baudet er tegenwoordig op helemaal op het verkeerde spoor te zitten, zei hij verder.

Dulmers wordt er op sociale media van beschuldigd dat hij in Oekraïne jongens met illegale wodka probeerde te verleiden om met hem uit eten te gaan. Kuijper spreekt van een verdachtmakingscampagne vanuit Nederland richting Oekraïne.

Maar hij twijfelt niet aan de betrouwbaarheid van Dulmers. "Hij heeft zelfs een verhaal bij de fles wodka. Hij toont mij het bonnetje en zegt 'Gewoon in een Oekraïense winkel gekocht, Oekraïense wodka dus'."

Een van de foto's die op twitter over Dulmers wordt gedeeld

Dulmers is in Wenen en komt naar Nederland om met de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en Free Press Unlimited te overleggen over het feit dat hem als journalist het werken onmogelijk is gemaakt en dat hij tien jaar Oekraïne niet in mag.

Aanvankelijk dachten alle betrokkenen dat Dulmers uitsluitend was uitgezet omdat hij beelden van een bombardement had gedeeld. Nu is dat onzeker geworden. "De Oekraïense stemming over Dulmers is gaan meespelen bij de uitzetting", zegt Kuijper.

Kuijper noemt het een precair en diplomatiek proces. "We hebben zondag al meteen contact gehad met Buitenlandse Zaken en met de NVJ. Die zeggen dat Oekraïne er belang bij heeft om het beeld overeind te houden dat zij zuiver met de media omgaan. Als zij hetzelfde gedrag gaan vertonen als de Russen dan voldoen ze niet helemaal aan de Europese waarden."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag bij Oekraïne navraag gedaan naar de uitzetting. "We wachten nog op een reactie", zegt een woordvoerder. De NVJ en FvD-leider Baudet hebben tegenover de NOS nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl