Tata Steel in IJmuiden
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Personeel Tata Steel staakt voor betere cao en blokkeert toegangspoort

Zo'n honderd werknemers van Tata Steel hebben vanmorgen hun werk korte tijd stilgelegd uit onvrede over het moeizame cao-overleg. Ze verzamelden zich in de kantine van het bedrijf in IJmuiden, waar ze uitleg eisten van personeelsdirecteur Guido Bockting. Hij onderhandelt vandaag weer met de FNV over nieuwe cao-afspraken.

Ook blokkeerden de werknemers volgens NH Nieuws de toegangspoort van het bedrijf. Daardoor ontstond een file op de toevoerwegen naar het staalbedrijf. De werknemers willen met de actie een signaal afgeven aan de directie.

Eisen en aanbod

De vakbond eist een bruto loonsverhoging van 150 euro per maand, naast een automatische prijscompensatie. Maar de directie wil niet verder gaan dan een loonbod van 2 procent in combinatie met een loonsverhoging van 60 euro per maand.

Wie is deze staalreus en waarom is Tata Steel vaak in het nieuws?

De twee gezichten van staalreus Tata Steel

De FNV noemde dit aanbod eerder "schokkend en schofferend", vooral in het licht van de winst die het staalbedrijf boekt. Terwijl er sprake is van "een torenhoge inflatie die voor iedereen voelbaar is in de portemonnee", aldus de vakbond.

FNV-bestuurder Cihan Lacin zegt tegen NH Nieuws dat Tata Steel weliswaar getroffen wordt door hoge gasprijzen, maar dat die worden doorberekend aan de klant. Lacin sluit niet uit dat er vandaag meer stakingen volgen. "De mensen zijn namelijk boos en dat begrijpen we heel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl