1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Ed Sheeran wint plagiaatzaak over hit 'Shape of You'

De Britse zanger Ed Sheeran heeft de plagiaatzaak gewonnen over zijn hit Shape of You, het best verkochte nummer in het Verenigd Koninkrijk van 2017.

Zijn landgenoot Sami Chokri beweerde dat Shape of You deels een kopie is van het nummer Oh Why, dat hij onder de naam Sami Switch twee jaar eerder had uitgebracht.

Een rechtbank in Londen stelde hem echter in het ongelijk. De rechter erkent dat er overeenkomsten zijn tussen beide nummers, maar ook belangrijke verschillen. Hij oordeelde dat Sheeran "noch opzettelijk, noch onbewust" een deel van Oh Why had gekopieerd.

Schikking

Het was niet de eerste keer dat Sheeran voor plagiaat was aangeklaagd. In 2017 trof hij een schikking over zijn nummer Photograph uit 2014. Twee songschrijvers eisten 19 miljoen euro omdat Sheeran tekst, zangstijlen en de melodie van een nummer zou hebben overgenomen.

Het nummer Shape of You:

En voor wie het verschil wil horen, dit is Oh Why van Sami Switch:

Sheeran was in datzelfde jaar ook met Shape of You in het nieuws. Critici en fans wezen erop dat het nummer sterke overeenkomsten vertoont met No Scrubs van R&B-groep TLC. Sheeran erkende daarna de schrijvers van dit laatste nummer als co-auteurs van Shape of You.

'Op niets gebaseerd'

In een reactie op de uitspraak van vandaag zei Sheeran dat het idee is ontstaan dat bij claims als deze de aangeklaagde wel een schikking zal treffen, omdat een gang naar de rechter duurder is, ook al is de claim op niets gebaseerd.

Ik wil alleen maar zeggen: ik ben geen bedrijf of bv, ik ben een mens en vader en echtgenoot en zoon.

Ed Sheeran

Hij noemde dit schadelijk voor de schrijvers van songs. "Ik wil alleen maar zeggen: ik ben geen bedrijf of bv, ik ben een mens en vader en echtgenoot en zoon. Rechtszaken zijn niet leuk en ik hoop dat deze uitspraak ertoe leidt dat op niets gebaseerde claims als deze vermeden kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl