Gaspit
NOS Nieuws

Russische gasbedrijven in Duitse handen, 'gasleveringen verzekerd'

De Duitse overheid heeft de volledige zeggenschap gekregen over Gazprom Germania. Vanaf vandaag is Duitsland de baas van het Europese gasbedrijf van Gazprom met diverse Europese dochterondernemingen.

Twee van die dochterbedrijven, Wingas en Gazprom Energy, zijn ook actief in Nederland als gasleverancier. Voor de Nederlandse klanten heeft de Duitse nationalisatie geen gevolgen, de gasleveringen gaan gewoon door, zo verzekert Gazprom Energy.

Ook op de internationale gasmarkt blijft het rustig na de nationalisatie van Gazprom Germania. De gasprijs van contractuele levering in mei bedroeg halverwege de middag 107 euro per MWh, tegen 109 euro gisteravond.

Klant

Onder de paraplu van Gazprom Germania vallen ruim 30 dochterondernemingen in meer dan 15 landen, waaronder Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland.

Wingas en Gazprom Energy zijn belangrijke energieleveranciers in Europa. Zo is Wingas naar eigen zeggen een van de grootste gasleveranciers, met in Duitsland een marktaandeel van 20 procent. In Nederland zijn Eneco en diverse Nederlandse gemeenten grote klanten. Wingas houdt kantoor in Rijswijk.

Een woordvoerder van Eneco meldt desgevraagd dat het een langlopend gasleveringscontract heeft tot 2030, dat in euro's wordt afgerekend.

Een overzicht van Gazprom in Europa:

Energieleverancier Gazprom Energy, met een kantoor in Den Bosch, valt onder het Britse Gazprom Marketing & Trading. Het verkoopt gas aan zakelijke klanten, zoals grote bedrijven, zorginstellingen, het mkb en zzp'ers.

Zijn gas betrekt Gazprom Energy via de Britse gashandelaar Gazprom Marketing & Trade op de hele Europese gasmarkt. "We zijn niet afhankelijk van gasleveringen uit Rusland", zegt Gazprom Energy.

De onteigening van Gazprom Germania is ingegeven door Duitse zorgen over een mogelijke verkoop van het bedrijf, buiten de autoriteiten om. "Deze ondercuratelestelling dient ter bescherming van de openbare veiligheid en de essentiële levergaranties", zegt minister en vicekanselier Habeck. "We kunnen de Duitse energie-infrastructuur niet blootstellen aan de nukken van het Kremlin."

Nakomen

Alle stemrechten van de aandelen van Gazprom Germania zijn afgenomen en overgedragen aan de Duitse staat. Volgens Gazprom Energy ligt de zeggenschap nu indirect in Duitse handen.

"Het optreden van de Duitse regering heeft geen nadelige financiële of andere gevolgen", stelt Gazprom Energy. Het levert al sinds 2011 gas in Nederland. "We hebben er alle vertrouwen in dat wij onze contractuele verplichtingen aan klanten en partners zullen nakomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl