Vincent Heilmann schreeuwt aanwijzingen naar zijn spelers
NOS Voetbal

Piepjonge Brabander Heilmann (25) plots 'hoofdtrainer' in Bundesliga: 'Droombaan'

  • Yasar Özcan

    Redacteur NOS Sport

  • Yasar Özcan

    Redacteur NOS Sport

De Bundesliga-wedstrijd tussen FC Augsburg en VfL Wolfsburg zal zondag aan velen voorbij zijn gegaan. Toch zat er een bijzonder tintje aan het duel, dat door Augsburg met 3-0 gewonnen werd. De geboren Brabander Vincent Heilmann (25) zat op de bank als hoofdtrainer, van Wolfsburg.

Daarmee is hij de op één na jongste hoofdtrainer ooit in de Bundesliga, na Bernd Stöber (24) in 1976. Het geeft aan hoe uniek het is.

Normaal gesproken is Heilmann assistent van Florian Kohfeldt, maar die was afwezig door een coronabesmetting. "Het gaat bijna langs je heen als je zo in je flow zit, maar het is natuurlijk wel een bijzonder moment", blikt Heilmann een dag later terug.

Klik met Van Bommel

Hoe komt een jonge Nederlander als assistent-trainer bij een grote Duitse club terecht? De basis wordt gelegd bij PSV. Heilmann speelt daar in de jeugd, maar raakt tot drie keer toe zwaar geblesseerd. Hij besluit zich toe te leggen op het trainerschap.

Vincent Heilmann

Heilmann: "Ik begon bij de kleinste jeugd van PSV, de onder 9. Al snel stroomde ik door naar de hogere leeftijden. Daardoor had ik steeds vaker contact met de andere jeugdtrainers, onder wie Mark van Bommel. Toen hij uiteindelijk de onder 19 ging trainen vroeg hij mij als assistent."

Tijdens hun samenwerking blijkt er al snel een klik tussen de twee te bestaan, ook op voetbalgebied. Als Van Bommel begin dit seizoen hoofdtrainer wordt van VfL Wolfsburg, vraagt hij Heilmann mee naar Duitsland. Een kans die Heilmann niet laat lopen.

"Ik was tevreden bij PSV, en zij boden me het hoofdtrainerschap van de onder 17 aan. Maar ik moest dit aanpakken. Het is keihard werken, maar wel echt een droombaan", aldus Heilmann.

Toch is het even slikken als Van Bommel amper vier maanden later ontslagen wordt. "Dit is het dan, dacht ik. Maar ik had geen spijt, het was een geweldige ervaring."

Hoofdtrainer Mark van Bommel (tweede van links) met assistenten Kevin Hofland (L), Vincent Heilmann (tweede van rechts) en Michael Frontzeck

Tot er een verrassend bericht komt van Wolfsburg. Ze zijn zo tevreden dat ze Heilmann willen behouden. Die bedenkt zich geen moment - en blijkt ook een goede klik te hebben met de nieuwe trainer Florian Kohfeldt. En dus blijft Heilmann assistent-trainer. Tenminste, tot hoofdtrainer Kohfeldt in quarantaine moet door een coronabesmetting.

En zo zit Heilmann op 25-jarige leeftijd op de bank als hoofdtrainer van een Bundesliga-club. Interim, of als vervanger, dat wel. Maar alsnog is het drie jaar vroeger dan Julian Nagelsmann, de huidige Bayern München-trainer die al op 28-jarige leeftijd hoofdtrainer werd van TSG Hoffenheim.

De ook relatief jonge hoofdtrainer Florian Kohfeldt (39)

Toch ligt dat volgens Heilmann nu wel anders. "Kohfeldt, met zijn 39 jaar ook relatief jong, is gewoon de hoofdtrainer en hij bepaalt ook nog steeds alles. Ik heb gedurende de week intensief contact met hem gehad en tijdens de wedstrijd hadden we direct contact via een oortje. Hij bepaalt dus ook de wissels, bijvoorbeeld. Al is dat wel in overleg met de staf."

Heilmann denkt op de wedstrijddag meer spanning te gaan voelen dan normaal. Uiteindelijk is dat niet zo. Hij heeft naar eigen zeggen een goede band met de spelers. Heilmann: "En natuurlijk ben je als trainer altijd ondersteunend voor je elftal. De spelers moeten het uiteindelijk toch zelf doen."

Daarbij is Heilmann het type assistent dat zich laat horen. "Actief langs de kant zijn, schreeuwen. Dat doe ik eigenlijk al. Dus heel veel verschil maakte het niet."

Wel doet Heilmann de speech na afloop van de ruime nederlaag, in de kleedkamer. Hij praat de spelers moed in, want Wolfsburg heeft het na het vertrek van Van Bommel nog steeds moeilijk.

De club staat dertiende en met nog zes wedstrijden te gaan is de voorsprong op de degradatiezone slechts vijf punten. "We zitten in een bepaalde fase, een moeilijke situatie. We scoren te weinig en krijgen te makkelijk goals tegen. Zoals je ook tegen Augsburg kon zien. Maar ik heb er vertrouwen in dat we dat nog gaan omdraaien dit jaar."

De eerstvolgende wedstrijd van Wolfsburg is aanstaande zaterdag, thuis tegen Arminia Bielefeld. Of Kohfeldt dan al hersteld is, is nog niet bekend. Wellicht dat Heilmann dan nog een dag in de spotlights staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl