Aan inzet geen gebrek tijdens de derby Juventus-Inter Milaan
NOS Voetbal

Inter toont zich met Dumfries sterkste in klassieke ruzie met Juventus

Liefhebbers van Italiaans voetbal werden zondag op hun wenken bediend. De Derby d'Italia, de klassieker tussen Juventus en Internazionale, eindigde in een avondje calcio zoals calcio bedoeld is. Inzet, strijd, hartstocht, vliegende tackles, scheidsrechterlijke dwalingen, veel typisch Italiaans misbaar, nog meer Zuid-Europees theater, acht gele kaarten en een 0-1 zege voor Inter.

De Derby, het meest beladen duel uit de geschiedenis van de Serie A, begon zaterdagavond met een boodschap van vrede. De Italiaans-Braziliaanse zangeres Gaia en de Oekraïense Katerina Pavelenko vertolkten, volledig gekleed in het wit, op de middenstip het nummer Imagine, de klassieker van John Lennon.

Het optreden was niet de enige reden waarom de 182ste editie van de ruzie tussen Inter en Juventus een wedstrijd was om van te smullen. Zoals het een betwisting van dergelijke statuur betaamt, was Lennons boodschap over vrede en verdraagzaamheid prompt vergeten nadat het eerste fluitsignaal had geklonken.

Napoli voert druk op met zege

De druk stond er flink op voor Inter, omdat Napoli eerder op de dag met 3-1 had gewonnen van Atalanta en daardoor naast koploper Milan was gekomen. Inter volgt op drie punten. Zowel Milan als Inter hebben echter een duel minder gespeeld dan Napoli.

Regerend landskampioen Inter startte met Denzel Dumfries, de man die dit seizoen al vier keer scoorde, in de basis, waar de van een blessure herstelde Stefan de Vrij op de bank startte.

Bij thuisploeg Juventus speelde Matthijs de Ligt centraal in de verdediging. Anderhalve maand was de voormalige Ajacied nog één van de hoofdrolspelers in Eurofiasco, zoals de Italiaanse media de derde vroegtijdige uitschakeling op rij in de Champions League omschreven. Juve sneuvelde, met 0-3, tegen het Spaanse Villareal.

Rol Dumfries bij enige doelpunt

Het was diezelfde Dumfries die aan de basis stond van een hectisch slot van de eerste helft, die uiteindelijk resulteerde in Inters openingstreffer. De oud-PSV'er werd op slag van rust onderuit gehaald in het strafschopgebied, waarop na overleg met de VAR een penalty werd toegekend. Hakan Calhanoglu zag zijn inzet in eerste instantie gestopt door Juventus-doelman Wojciech Szczesny, waarna de bal na een scrimmage alsnog in het doel belandde.

De strafschop moest om onduidelijke reden echter worden overgenomen, waarna Calhanoglu in tweede instantie alsnog de ruststand tegen de krachtsverhoudingen in op 0-1 bepaalde.

Denzel Dumfries en Hakan Calhanoglu

In het tweede bedrijf kwam Inter opnieuw nauwelijks in het spel voor, al hield het zich op basis van vechtlust bewonderenswaardig staande. De Milanezen hadden bovendien het geluk aan hun zijde, toen Juventus-speler Denis Zakaria een ziedend schot op de paal uiteen zag spatten.

Hoezeer de thuisploeg ook aandrong, de wedstrijd tegen Inter maakte duidelijk dat het ook in Italië niet altijd de sterkste ploeg is die wint. Met de nederlaag tegen Inter lijken de kansen voor Juventus voor dit seizoen verkeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl