De schaatsbaan vanmorgen
NOS Nieuws

Koudste 3 april ooit: schaatsen op natuurijs in Winterswijk

Het mag dan officieel al twee weken lente zijn, in Winterswijk kon men vandaag door de uitzonderlijke kou nog schaatsen op natuurijs. Omroep Gelderland meldt dat het uniek is dat er zo laat in het jaar nog van de natuurijsbaan gebruikgemaakt kan worden.

De ijsmeesters van de Winterswijkse ijsvereniging WIJV zijn de hele nacht in de weer geweest om hun baan te prepareren. "We hebben er goed over nagedacht, maar we vonden dat we het moesten proberen", zegt ijsmeester Hendrik ten Prooije. "Dit is zo volstrekt uniek: voor het eerst schaatsen op natuurijs in april."

De ijsvereniging begon voor middernacht met de voorbereidingen. Aanvankelijk leek het erop dat het niet koud genoeg zou worden, zegt de ijsmeester:

Schaatsen op natuurijs in Winterswijk: 'Het is een redelijk absurd gevoel'

Bij het einde van de nacht bleek het toch koud genoeg te zijn geweest en konden de eersten om 07.30 uur hun schaatsen onderbinden.

"Het is een absurd gevoel," zegt een van de enthousiastelingen die rond zonsopkomst op het ijs stond, "schaatsen op natuurijs terwijl daar een eend zit te broeden en de magnolia's in bloei staan."

Schaatshistoricus Huub Snoep van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond kan geen voorbeeld noemen in de recente historie dat er in de maand april kon worden geschaatst. Volgens Snoep moet je daarvoor terug naar de Kleine IJstijd in de 17e eeuw.

Meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza kent één ander voorbeeld uit april. "In 2013 zijn enkele ijsschotsen op het Schildmeer in Groningen tegen elkaar aan gevroren. Dat was op maandag 1 april, Tweede Paasdag. Twee waaghalzen hebben op die ijsschotsen in de vroege ochtend kort een baantje geschaatst."

De rijders in Winterswijk hadden een strakkere ijsvloer dan aaneen gevroren schotsen. "Dun, maar prima kwaliteit", zegt de een. "Thialfkwaliteit," durft een ander zelfs te stellen, "misschien wel beter".

Volgens de ijsmeesters is het gelukt een vloer van 3, 4 centimeter te krijgen. "Mensen genieten dus we zijn dik tevreden met die paar millimeter."

Rond het middaguur begon de temperatuur op te lopen en werd de ijsbaan gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl