Matig Ajax wint dankzij treffers in de extra tijd bij FC Groningen

Bekijk de samenvatting van FC Groningen-Ajax

Ajax heeft een belangrijke hobbel richting titelprolongatie weten te nemen. Het bezoek aan FC Groningen, in 2020 nog twee keer zegevierend in eigen huis, leverde dankzij doelpunten in de extra tijd van zowel de eerste als de tweede helft drie nauwelijks verdiende maar o zo begeerde punten op: 1-3.

Ajax begon gehavend aan het duel in het noorden. Rechtsbuiten Antony was geschorst, verdediger Lisandro Martínez ontbrak wegens een blessure, terwijl middenvelder Edson Álvarez en linksback Nicolás Tagliafico nog wedstrijden voor hun land in de WK-kwalificatie in de benen hadden en op de bank plaatsnamen.

Een van de consequenties was dat de afgelopen weken veelal kort achter de voorste linie spelende Steven Berghuis weer eens rechts in de voorhoede geposteerd werd, de positie die hij bij Feyenoord gewend was in te vullen. Dat hij het spelen vanaf de zijkant nog niet verleerd is, bewees hij na een klein kwartier met een schot dat via de onderkant van de lat in het veld terugkeerde.

Vingertoppen Onana

Meer geluk had de Groningse spits Jørgen Strand Larsen met zijn uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Het schot in de 20ste minuut leek houdbaar, maar André Onana kreeg slechts zijn vingertoppen tegen de bal, die hoog het doel in vloog: 1-0. En dus wachtte Ajax, dat z'n laatste drie competitieduels na een opgelopen achterstand moeizaam met 3-2 won, andermaal een lastige klus.

Ajax-doelman André Onana buigt schuldbewust het hoofd

Groningen had daarna controle over de wedstrijd, maar vergat dat in de extra tijd van de eerste helft vol te houden. Eerst werd Dusan Tadic uit het oog verloren bij een ingooi, waarna de Ajax-aanvoerder Davy Klaassen op maat bediende.

En nog net voor het rustsignaal van Bas Nijhuis door de Euroberg schalde, had Noussair Mazraoui tegen de uitgestoken arm van Dankerlui geschoten. De vanwege zijn Groningse verleden regelmatig uitgefloten Tadic benutte de toegekende strafschop, waardoor de zwak voor de dag komende Amsterdammers zowaar met een voorsprong de rust in gingen.

37ste voor Tadic

Het was voor de Serviër, die tot aan het duel met Groningen twee van zijn laatste drie strafschoppen had gemist, de 37ste raak geschoten penalty in de eredivisie. Alleen Ronald Koeman was met 44 stuks succesvoller.

Nadat Ajax in de rommelig verlopende tweede helft enkele keren dreigend voor het Groningse doel was verschenen zonder echt te kunnen afdrukken, had Strand Larsen na driekwart wedstrijd de 2-2 op zijn voorhoofd. De 22-jarige Noor kopte keurig naar de grond, maar Onana reageerde adequaat en hem van zijn dertiende competitietreffer af.

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic maant het publiek tot stilte na zijn benutte strafschop

De thuisclub, die de laatste twee confrontaties met Ajax in de Euroborg won (1-0 en 2-1, beide keren in 2020), voelde dat een nederlaag te voorkomen was en zette volop aan. Mazraoui kwam goed weg toen invaller Cyril Ngonge na een duwtje vergat te vallen en een strafschop te claimen. Een vrije trap van Laros Duarte werd door Onana op stijlvolle wijze gepakt.

In opnieuw de extra tijd wist Ajax in de counter wel tot scoren te komen. De door Brian Brobbey diep gestuurde Berghuis rondde oog in oog met doelman Peter Leeuwenburgh bekwaam af: 1-3.