NOS Nieuws

Wekdienst 2/4: Ramadan begonnen • Grote campagnebijeenkomst Macron

Goedemorgen! Moslims beginnen aan de vastenmaand ramadan en de Franse president Macron houdt één grote publieksbijeenkomst om campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen.

Maar eerst het weer: In het zuidoosten bewolkt en eerst nog wat lichte sneeuw. Vooral vanmiddag komt de zon steeds beter tevoorschijn. Het wordt 4 tot 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Emmanuel Macron houdt een enorme campagnebijeenkomst in een stadion in Parijs. Er is plaats voor 40.000 mensen. Waarschijnlijk wordt dit zijn enige publieksbijeenkomst in aanloop naar de presidentsverkiezingen. De eerste ronde is op zondag 10 april, de tweede op 24 april. Meer uitleg over deze belangrijke verkiezingen zie je in deze video.
  • Moslims over de hele wereld beginnen vandaag met de vastenmaand ramadan. Het is een maand van bezinning, waarin alleen wordt gegeten en gedronken tussen zonsondergang en zonsopgang. 2 mei is de ramadan afgelopen en volgt het het Suikerfeest.
  • Duitsland versoepelt bijna alle coronamaatregelen. De wetgeving die de regels mogelijk maakt vervalt en wordt niet verlengd. Deelstaten mogen zelf nog wel een aantal maatregelen in stand houden, maar de Duitse regering wil "zoveel mogelijk" terug naar het leven van voor de pandemie.
  • De Eredivisie hervat na de interlandbreak. In totaal worden er vijf wedstrijden gespeeld. Onder meer FC Groningen speelt tegen Ajax en AZ speelt thuis tegen Vitesse.
  • De Nederlandse hockeysters spelen in Amstelveen een tweeluik tegen de Verenigde Staten in de landencompetitie Pro League. De eerste wedstrijd begint om 18.00 uur. De tweede wedstrijd is morgen.

Wat heb je gemist?

Will Smith heeft zich teruggetrokken als lid van The Academy of Motion Picture Arts & Sciences, de organisatie achter de Oscars. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen afgelopen zondag sloeg hij presentator Chris Rock in het gezicht nadat die op het podium een grap had gemaakt over Smiths vrouw.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Lerares Alona uit Oekraïne helpt een militair checkpoint aan de rand van Kiev. Ze overnacht in een huis vlakbij, waar ze ook een huisdier heeft gevonden. "Nu is het mijn zoon", zegt ze.

Lerares Alona neemt de wapens op om Kiev te beveiligen

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl