Een Gazprom-gasinstallatie in Rehden, Duitsland
NOS Nieuws

Gazprom: gasleveringen gaan door onder nieuwe Russische regels

De Russische gasleveringen aan Europa gaan vandaag gewoon door, onder de nieuwe Russische regels. Dat meldt het staatsgasbedrijf Gazprom. Gisteren tekende president Poetin een decreet dat erop leek te wijzen dat de gaskraan dicht zou worden gedraaid als er niet in roebels werd afgerekend.

Een woordvoerder van het Kremlin laat weten dat vandaag de gaskraan naar Europa niet wordt dichtgedraaid. De gasleveringen van de komende weken hoeven pas in de tweede helft van deze maand te worden betaald.

In het decreet leek te zijn vastgelegd dat gas voortaan alleen nog direct in roebels kon worden afgerekend door 'onvriendelijke naties'. Daaronder vallen alle EU-landen, maar ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Dat bleek iets anders te liggen: via een omweg is het toch mogelijk om de rekeningen in euro's of dollars te betalen.

Volgens Gazprom staan er vandaag wel iets minder leveringen aan Europa via de Oekraïense pijpleidingen op de planning. Dat zou komen doordat er minder gas door Europa is ingekocht. Ook door de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland stroomt vandaag gewoon gas.

De gastoevoer richting Duitsland via de Yamal-pijp is wel stopgezet, maar dat hoeft er niet op te wijzen dat Rusland de gaskraan heeft dichtgedraaid. Vlak voor de oorlog in Oekraïne stroomde het gas door die leiding ook al eens oostwaarts, mogelijk omdat Duitsland er toen voor koos om goedkoper gas te kopen, dat al in Duitsland was opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl