Code geel beëindigd, hier en daar ongelukken door gladheid
De weerwaarschuwing voor gladheid is niet langer van kracht. Code geel gold tot 10.00 uur voor een groot deel van Nederland. Ook werd gewaarschuwd voor zware windstoten aan de westkust en bij het IJsselmeer.
Automobilisten moeten nog wel de rest van de ochtend rekening houden met drukte vanwege gladde weggedeelten. Vooral in het westen, midden en zuiden van het land ligt een laagje sneeuw. Later in de ochtend trekken sneeuwbuien in zuidelijke richting het land uit. Daarna verdwijnt overal de gladheid, is de verwachting.
Volgens Rijkswaterstaat rijdt het merendeel van de automobilisten rustig en zijn de wegen over het algemeen goed berijdbaar. Het is aan te raden om wat meer afstand te houden op de weg, al kan dat wel leiden tot files. Rond 08.00 uur stond er 80 kilometer file. Volgens Rijkswaterstaat is dat voor een vrijdag "een zware spits".
Vannacht zijn er enkele ongelukken gebeurd. Op het Stationviaduct in Rotterdam kwam bij een botsing tussen drie auto's een man van 22 uit Capelle aan den IJssel om het leven. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn en een 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel raakten lichtgewond.
De politie sluit niet uit dat gladheid de oorzaak was. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. Op beelden is te zien dat er een motorblok uit een auto is geslingerd.
Bij Hidaard, in Friesland, gleed een busje van de weg. De bestuurder werd naar het ziekenhuis gebracht. In Veghel kwam een 76-jarige vrouw met haar auto in het water terecht. Vermoedelijk zag ze door de sneeuw de rand van de kade niet, zegt een fotograaf die ter plaatse was. Ze kon op eigen kracht uit haar auto komen en hoefde niet naar het ziekenhuis.
Al miljoenen kilo's zout gestrooid
Gisteren waarschuwde Rijkswaterstaat al voor gladde wegen in het hele land. Er werden 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers ingezet om de wegen begaanbaar te houden. Ook is er ongeveer 7 miljoen kilo zout gestrooid.
Vanuit verschillende plekken in het land worden beelden gedeeld van de sneeuw.