NOS NieuwsAangepast

Australische acteur Bill Hunter overleden

De Australische acteur Bill Hunter is overleden aan kanker. Hunter was een iconische Australische karakteracteur, die met zijn rauwe stem vaak de ruwe bolster met blanke pit neerzette.

Het lijkt wel alsof Hunter meespeelde in elke internationaal Australisch filmsucces. In 'Priscilla, Queen of the Desert' speelde hij een onverwacht ruimdenkende monteur, in 'Muriel's Wedding' was hij een dominerende vader en in 'Stricly Ballroom' speelde hij een bemoeizuchtig jurylid.

"Als je een typische Australiër nodig had in je film, was hij je man", vatte Ballroom-regisseur Baz Luhrman Hunters kracht samen.

Stuntman

Hunter begon zijn carrière in 1959 als figurant in de Britse film 'The Shiralee'. Zijn eerste echte baantje in de filmindustrie was stuntman voor 'On the Beach'. Deze Amerikaanse film over de gevolgen van een kernoorlog, met Gregory Peck, Ava Gardner en Fred Astaire in de hoofdrol, werd opgenomen in zijn geboortestad Melbourne.

Zijn carrière zou vijftig jaar duren. Hij speelde met alle grote Australische acteurs: Nicole Kidman, Mel Gibson, Hugh Jackman en Hugo Weaving. Ook leverde hij de stem voor de tandarts uit 'Finding Nemo'.

Naast films speelde hij ook in tv-series, zoals 'Dynasty', 'The Flying Doctors' en 'Skippy'. Recentelijk nog nam hij een voice-over op voor een documentaire over de verwoestende overstromingen in Australië, eerder dit jaar.

Nationale identiteit

De Australische premier Gillard heeft haar condoleances uitgesproken over de dood van Hunter. "Hij hielp ons de Australische cultuur te definiëren. Hij vertelde Australische verhalen met een Australische stem op een moment dat we nog bezig waren onze nationale identiteit te ontwikkelen."

Bill Hunter werd 71 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl