De ambassadeur wordt de toegang geweigerd
NOS Nieuws

Australië niet welkom bij proces tegen journalist in Peking

In Peking is het proces begonnen tegen een Chinees-Australische journalist wegens het doorsluizen van staatsgeheimen. Omdat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld werd de Australische ambassadeur, die Cheng Lei wilde bijstaan, toegang tot de rechtszaal geweigerd.

Cheng werd in augustus 2020 opgepakt op verdenking van het doorspelen van geheime informatie aan het buitenland. Details daarover zijn niet bekendgemaakt. Dat kan komen omdat het om vertrouwelijke informatie gaat, maar staatsveiligheidsredenen worden vaker aangevoerd om potentieel gevoelige rechtszaken achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Cheng was een prominent presentator van de Engelstalige staatszender China Global Television Network. Ze heeft een dubbele nationaliteit omdat ze als kind met haar ouders naar Australië verhuisde, voordat ze terugging om carrière te maken in haar geboorteland.

'Verontrustend, onbevredigend en zeer betreurenswaardig'

De Australische ambassadeur was uit Peking overgekomen om het begin van het proces bij te wonen, maar werd door beveiligers tegengehouden. "Dit is bijzonder verontrustend, onbevredigend en zeer betreurenswaardig", reageerde Graham Fletcher tegen de pers buiten de rechtszaal.

Fletcher vulde aan dat ook Australië geen informatie heeft gekregen over de tenlastelegging. Wel mochten diplomaten Cheng tijdens haar detentie van negentien maanden af en toe bezoeken, de laatste keer was eerder deze maand. Ze zou het naar omstandigheden goed maken.

Chengs familie heeft via het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken dank uitgesproken voor de diplomatieke hulp. "Haar beide kinderen en bejaarde ouders missen haar enorm en hopen oprecht dat ze snel met haar herenigd kunnen worden."

Cheng Lei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl