NOS NieuwsAangepast

Teleurstelling over uitblijven Apocalyps

De klok sloeg 18.00 uur en de wereld verging niet. Terwijl atheïsten wereldwijd vierden dat de voorspellingen over de aanstaande Apocalyps vals waren, moeten enkele duizenden gelovigen leren omgaan met iets wat ze niet verwachtten: het voortbestaan van de planeet aarde.

"Ik kan je niet zeggen wat ik nu voel", zei de 60-jarige Robert Fitzpatrick, die besloten had op Times Square in New York het einde af te wachten. Omringd door joelende sceptici keek hij vertwijfeld op zijn horloge toen het uur U passeerde en er niks gebeurde.

"Ik begrijp het gewoon niet. Dit is het jaar. Het moet 2011 zijn. Ik begrijp niet waarom er niets gebeurd is. Ik moet het verkeerd geïnterpreteerd hebben."

Spaargeld

Fitzpatrick had zijn spaargeld van 140.000 dollar aangesproken om billboards en flyers te kopen om de mensheid te waarschuwen voor het naderende einde. Tot op het laatste moment stond hij in New York bijbels uit te delen.

Samen met duizenden andere volgers van predikant Harold Camping geloofde hij dat 200 miljoen gelovigen door God van deze aarde gehaald zouden worden, voordat de Apocalyps zou uitbreken. Aardbevingen en andere rampen zouden de achterblijvers teisteren totdat het definitieve einde van de wereld op 21 oktober later dit jaar.

Alleen voor de VS al huurde Camping 5000 billboards om zijn onheilsboodschap te verspreiden. Ook in Nederland verschenen de borden op NS-stations. Met twintig campers reisden volgelingen de VS door om ter elfder ure nog mensen te bekeren.

Camping heeft nog niet gereageerd op het uitblijven van de eindtijd. Op zijn website wordt er met geen woord over gerept en journalisten die bij zijn huis verhaal gingen halen, troffen niemand thuis. Campings radiozender zond gisteren alleen spirituele muziek uit.

Geen salaris

Ook bij het hoofdkantoor van Campings radiostation in het Californische Oakland, gesitueerd tussen een garage en een waarzegster, was niemand aanwezig. Wel hielden atheïsten daar een spontaan straatfeest.

Bij het kantoortje was ook Keith Bauer, die met zijn gezin dwars door de VS was gereden om in de eindtijd bij Camping te zijn. "Ik hoopte op het einde, omdat ik denk dat de hemel een stuk beter is dan deze aarde."

Dat hij door de roadtrip een week salaris moet missen, neemt hij voor lief. "Als de Apocalyps wel had plaatsgevonden, was ik ook niet uitbetaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl