NOS Nieuws

Ruime Kamermeerderheid tegen vleestaks, coalitie verdeeld

Er is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een vleestaks. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen, net als de oppositiepartijen PVV, SP, JA21, SGP, Denk, Groep Van Haga en BBB. Zij vinden dat de boodschappen niet nog duurder moeten worden.

Minister Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan dat hij een onderzoek laat doen naar de vleestaks. Hij wil weten of zo'n heffing mensen ertoe kan brengen om minder vlees te eten. Zijn partij en D66 zien de maatregel wel zitten.

In het coalitieakkoord van de vier partijen staat niks over een vleestaks. Wel is er bijvoorbeeld afgesproken dat bekeken wordt of er "op termijn" een suikerbelasting kan komen en of de btw op groente en fruit kan worden verlaagd naar 0 procent.

Staghouwer schrijft in een brief aan de Kamer dat hij wil kijken of de vleestaks in combinatie met de al voorgenomen maatregelen kan leiden tot een gezonder eetpatroon. Hij wil in het onderzoek ook aandacht voor de betaalbaarheid van producten.

De aankondiging van het onderzoek heeft tot flink wat beroering geleid. De VVD en het CDA distantieerden zich onmiddellijk van het plan.

VVD-Kamerlid Van Campen wil dat er ook naar andere mogelijkheden wordt gekeken om tot minder vleesconsumptie te komen. "Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen."

CDA'er Boswijk sluit zich daarbij aan. "Een vleestaks lijkt mij niet het juiste middel. Zet liever in op meer stimuleren en bewustwording in plaats van belasten." Het goedkoper maken van groente en fruit, "zoals in het regeerakkoord afgesproken", vindt hij een veel beter idee.

In de Tweede Kamer probeerde minister Staghouwer vanmiddag de onrust een beetje te sussen. Volgens hem is het nog lang niet zover dat de heffing er ook daadwerkelijk komt. "Het betreft alleen een onderzoek."

Om te komen tot verduurzaming van de voedselketen wil hij "een brede mix van instrumenten verkennen". "Eerst brengen we alles in beeld, pas daarna trekken we conclusies", zei hij. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de sociaaleconomische effecten van een vleestaks voor mensen met een laag inkomen.

'Culinaire dictatuur'

Volgens Kamerlid Eppink van JA21 zijn we "op weg naar de culinaire dictatuur". Hij vindt dat de overheid niet moet bepalen wat iemand wel of niet mag eten. Net als veel andere tegenstanders in de oppositie vindt hij dat de gehaktbal ook voor de gewone man of vrouw betaalbaar moet blijven.

LTO Nederland vindt dat dat er zelfs geen onderzoek moet worden gedaan naar de vleestaks. Van zo'n onderzoek gaat volgens de landbouworganisatie een "onjuist signaal naar de samenleving" uit.

"Het idee van een vleestaks is niet nieuw", zegt LTO-voorzitter Van der Tak, "en de conclusie is bekend: de consument wil het niet, de producent gelooft het niet, en de overheid kan het niet."

D66-Kamerlid De Groot vindt het juist een goed idee om onderzoek te doen. "Minder vlees eten spaart het klimaat en de natuur." Hij krijgt bijval van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl