In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Grote internationale luchtmachtoefening Frisian Flag van start

Op vliegbasis Leeuwarden is vandaag de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2022 begonnen. Militairen uit binnen- en buitenland oefenen de komende twee weken verschillende vliegmanoeuvres.

Van maandag tot en met vrijdag gaan elke dag tussen 08.00 en 17.00 uur zo'n dertig toestellen de lucht in om te oefenen boven de Noordzee en Noord-Nederland. Aan de oefening doen verschillende NAVO-partners mee, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Italië, Canada en Frankrijk.

De gezamelijke oefening moet de piloten leren om te gaan en samen te werken in dreigende situaties:

Luchtmachtoefening Frisian Flag 'terug van weggeweest'

Oekraïne geeft belang aan

De gezamenlijke oefening moet vliegers leren samen te werken bij dreigende situaties waartegen in internationaal verband wordt opgetreden. Volgens het ministerie van Defensie wordt er niet meer dan anders getraind, nu er oorlog is in Oekraïne.

Maar die oorlog geeft volgens Olivier Brok, hoofd operaties van de vliegbasis, wel het belang van de oefening aan. "De oorlog speelt zeker mee in het achterhoofd. Dat het dus best wel een keer echt kan zijn", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

De gevechtsvliegtuigen vliegen boven land op minstens 2 kilometer hoogte. Voor helikopters en een transportvliegtuig is boven Noord-Nederland een tijdelijk laagvlieggebied ingesteld. De luchtmachtoefening vindt elk jaar plaats, altijd vanaf vliegbasis Leeuwarden. De basis ligt midden in het oefengebied, waardoor de vliegtijd effectief benut kan worden. Alleen de afgelopen twee jaar ging de oefening vanwege corona niet door.

Uitstoot en geluidsoverlast

Voor het eerst wordt ook de uitstoot van vliegtuigen gemeten. Bij enkele huizen rond de vliegbasis zijn speciale kastjes geplaatst om de uitstoot van fijnstof te meten. Gisteren was er een stilteprotest tegen de oefening. De actievoerders zijn het niet eens met de geluidsoverlast en het vuil dat de vliegbasis veroorzaakt.

Advertentie via Ster.nl