ANP

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Eerder had de bierbrouwer al aangekondigd te stoppen met de productie en verkoop van het Heineken-merk en met investeringen in Rusland en de export naar het land. De lokale productie van bier voor de Russische markt, waaronder Amstel, Affligem en lokale Russische bieren, ging toen nog wel door, maar daar stopt Heineken nu dus ook mee.

"We hadden gehoopt op een vreedzame uitkomst van de oorlog in Oekraïne, maar in plaats daarvan is de oorlog geïntensiveerd. We hebben geconcludeerd dat Heinekens eigendom van het bedrijf in Rusland niet langer duurzaam en levensvatbaar is in de huidige situatie. Als gevolg hiervan hebben we besloten Rusland te verlaten", stelt Heineken in het persbericht.

De afgelopen weken nam de druk op de bierbrouwer toe om helemaal te breken met Rusland, en niet enkel voor het merk Heineken. Zo had beleggersvereniging VEB kritiek op de bedrijven die hun activiteiten gedeeltelijk terugtrokken.

"Heineken zegt bijvoorbeeld niet meer te verkopen in Rusland, maar ze verkopen wel onder zeven andere merknamen daar. Ook Shell zegt dat het vertrekt, maar de eigendomspapieren van hun bezittingen daar liggen nog gewoon in de kluis. Kortom, dit soort bedrijven is niet echt weg", aldus directeur Gerben Everts in het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven.

De Russische biermarkt is goed voor 2 procent van de wereldomzet van Heineken.

'Geschokt en diepbedroefd'

"We zijn geschokt en diepbedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren", schrijft het bedrijf in de persverklaring. Heineken heeft zeven brouwerijen in Rusland met in totaal 1800 werknemers. Het bedrijf laat weten hen tot eind 2022 door te betalen.

De verkoop van de activiteiten zal niets opleveren, zegt het bedrijf. Door het vertrek uit Rusland verwacht de bierbrouwer 400 miljoen euro te moeten afschrijven.

Beleggers lijken het besluit om de Russische markt te verlaten niet te betreuren. Het aandeel Heineken noteert halverwege de ochtend een procent hoger.

STER reclame