1992: De Deense voetbalploeg viert de Europese titel
NOS Voetbal

Deens voetbalsprookje van 1992: invallend 'campingelftal' grijpt de macht in Europa

Denemarken en sprookjes gaan goed samen. De in 1805 in Odense geboren Hans Christian Andersen is er beroemd mee geworden en in de huidige selectie van het Deense voetbalelftal, dat vanavond in Amsterdam oefent tegen Nederland, loopt zelfs een levend sprookje rond. Want wie had na het EK van vorig jaar nog gedacht dat Christian Eriksen, die op 12 juni werd getroffen door een hartstilstand, nog ooit een interland zou kunnen spelen?

Het EK voetbal van 1992 hebben de Denen ongetwijfeld ook als een sprookje beleefd. Terwijl ze eigenlijk niet eens van de partij zouden zijn in Zweden. Denemarken was in de kwalificatiegroep tweede geworden achter Joegoslavië, dat er dus vandoor ging met het EK-ticket.

Maar dat moest kort voor het toernooi weer worden ingeleverd toen er in Joegoslavië een burgeroorlog uitbrak en het land van alle internationale activiteiten werd uitgesloten.

1992: Brian Laudrup met de Europese beker

Acht dagen voordat het EK zou beginnen, ging er daarom alsnog een uitnodiging naar Denemarken. Kort dag dus, maar Brian Laudrup en co namen de uitdaging graag aan, hoewel menig speler na een lang seizoen op het punt stond op vakantie te gaan of zelfs al op het strand lag. Vandaar ook dat de opgetrommelde Deense ploeg al snel het label 'campingelftal' opgeplakt kreeg.

Vakantiebestemming

In de Andere Tijden Sport uit 2012 over dat EK blijkt dat een beetje overdreven voorstelling van zaken te zijn geweest. Zo was oud-PSV'er Flemming Poulsen weliswaar op weg naar zijn vakantiebestemming toen hem het heugelijke nieuws bereikte, maar dat was gewoon zijn huis in Denemarken.

En het verhaal ging dat Brian Laudrup uit Thailand gehaald moest worden. "Dat klopt niet...", laat de aanvaller in de ATS-aflevering weten. "Ik herstelde van een knieblessure en trainde met de geblesseerde spelers van Bayern München om weer in vorm te komen."

Doelman Peter Schmeichel vertelt dat de Deense competitie nog bezig was. "De buitenlandse spelers waren terug en trainden met de Deense ploeg. Wij zouden nog oefenen tegen Rusland voor zij naar het EK gingen."

Dat moet je niet tegen Denen zeggen. Dan doen wij juist het tegenovergestelde.

Peter Schmeichel

Dus helemaal onbeslagen ten ijs kwamen de invallers niet. Toch kende Poulsen wel zijn twijfels. "Ik dacht eerst: nee, daar zijn we veel te zwak voor. Maar men zei: jullie hebben niks te verliezen." En Henrik Larsen: "We dachten: drie wedstrijden en dan weer naar huis."

Daar leek het inderdaad op uit te gaan draaien na de 0-0 tegen Engeland en 1-0 nederlaag tegen gastland Zweden. Al zou winst op favoriet Frankrijk de poort naar de halve finales alsnog openen.

Schmeichel herinnert zich nog goed de minuten die aan die confrontatie vooraf gingen. "De Fransen zeiden in de spelerstunnel tegen twee Denen die in Frankrijk voetbalden: 'Kalm aan, we moeten de halve finale nog spelen.' Dat moet je niet tegen Denen zeggen. Dan doen wij juist het tegenovergestelde."

Frankrijk kwam inderdaad van een koude kermis thuis en verloor met 2-1. En in de halve finales delfde ook titelverdediger Nederland het onderspit. Nadat Denemarken met hangen en wurgen de verlenging was doorgekomen, maakte het geen fouten vanaf de penaltystip, terwijl aan Oranje-zijde Marco van Basten als enige faalde.

EK 1992: Vreugde bij de Deense voetballers

"Zo verdomd jammer, ook voor het voetbal, dat we nu een finale krijgen tussen Duitsland en Denemarken", sprak doelman Hans van Breukelen verbitterd na de uitschakeling. "Want dé finale zou natuurlijk Duitsland-Nederland zijn geweest. Ik ben ervan overtuigd dat de Duitsers nu met twee vingers in de neus die titel gaan pakken. Volgens Flemming Poulsen hebben de Denen nog negen fitte spelers over."

Maar nee, ook de Duitse olifant slaagde er niet in het Deense sprookje uit te blazen...

Bekijk hier de aflevering van Andere Tijden Sport uit 2012 over het EK voetbal van 1992:

Andere Tijden Sport (2012): 'Het Deense voetbalsprookje'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl