NOS Nieuws

Opnieuw demonstreren Afghaanse meisjes voor hun recht op onderwijs

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn enkele tientallen meisjes en hun leraren de straat op gegaan. Ze protesteren tegen het verbod op onderwijs voor meisjes ouder dan 11 jaar.

Volgens de Taliban zijn er onvoldoende leraren en moeten de voorwaarden, zoals kledingvoorschriften voor de meisjes, nog verder uitgewerkt worden. De Taliban hangen een zeer strikte vorm van islam aan, die vrouwen en meisjes buitenshuis grote beperkingen oplegt.

Bij demonstraties tegen de uitsluiting van meisjes, eerder deze week, werd hardhandig ingegrepen. Maar de protesten hielden aan. De betoging van vandaag, met enkele tientallen leerlingen en leraren, werd met rust gelaten. Ook journalisten die het protest wilden verslaan, konden dat dit keer ongehinderd doen.

En daarom konden deze beelden gemaakt en verspreid worden:

Afghaanse meisjes protesteren tegen schoolverbod Taliban

Sinds de machtsovername door de Taliban in augustus vorig jaar zijn Afghaanse meisjes niet meer naar de middelbare school geweest. De afgelopen weken was er ineens hoop, na een belofte van de machthebbers dat de meisjes na de wintervakantie weer naar school mochten.

Afgelopen woensdag zou er weer les worden gegeven. Maar terwijl leerlingen al voor de poort stonden, besloten de Taliban de lessen voor meisjes alsnog te verbieden.

Conservatief uniform

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de argumenten van de Taliban voor de plotselinge draai ongeloofwaardig. "De schooluniformen zijn al zeer conservatief", zegt Heather Barr van de afdeling Vrouwenrechten van HRW tegen de Britse krant The Guardian. "Ze hadden zeven maanden de tijd om te beslissen welk type hoofddoek de meisjes moesten dragen."

Volgens Human Rights Watch en andere organisaties zijn de Taliban verdeeld over onderwijs voor meisjes. Oudere generaties zouden tegen zijn, terwijl jongere Taliban juist voor meisjesonderwijs zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl