KCNA
NOS Nieuws

VS wil strengere sancties tegen Noord-Korea na lancering langeafstandsraket

De Verenigde Staten hebben bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot strengere internationale sancties tegen Noord-Korea. De oproep volgt op de recente lancering van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) door Noord-Korea.

De Hwasong-15 is theoretisch in staat om het vasteland van de VS te bereiken. De laatste keer dat Noord-Korea een ICBM afvuurde, was in 2017.

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakte een bombastische videoclip van de raketlancering, met een hoofdrol voor leider Kim Jong-un:

Noord-Korea toont raketlancering met bombastische videoclip

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, wees de Veiligheidsraad op een resolutie uit 2017, waarin de lidstaten zich verplichtten "het sanctieregime bij te werken en te versterken" mocht Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket afvuren. "Dat is precies wat er is gebeurd", zei Thomas-Greenfield. "Dus nu is het tijd om actie te ondernemen."

De Amerikaanse VN-ambassadeur kondigde aan dat de VS een ontwerpresolutie zal indienen om de sancties tegen Noord-Korea "te updaten en aan te scherpen". Ze gaf verder geen details.

China en Rusland

Eerdere lanceringen en kernproeven hebben al geleid tot strenge internationale sancties tegen Noord-Korea. Die richten zich vooral op de handel. De VN-Veiligheidsraad stelde in 2017 een verbod in op 90 procent van de export van geraffineerde aardolie naar Noord-Korea.

Na de recente test met een langeafstandsraket kondigde de VS donderdag al eigen sancties af tegen twee Russische bedrijven, Russische en Noord-Koreaanse functionarissen en een Noord-Koreaans instituut. Het is onduidelijk waar ze precies van beschuldigd worden en op welke manier Rusland bij de test betrokken zou zijn geweest.

China en Rusland zullen zich mogelijk verzetten tegen scherpere VN-sancties. Die landen dringen juist aan op versoepeling van de strafmaatregelen om de humanitaire situatie in Noord-Korea te verbeteren en Pyongyang aan te moedigen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl