NOS Nieuws

Studenten uit heel Nederland onwel op skireis naar Franse Risoul

Studenten uit verschillende studentensteden zijn onwel geworden tijdens een skivakantie in het Franse Risoul. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs diverse studentenverenigingen. In de afgelopen weken zijn bij skireizen zoals bekend zeker negen Utrechtse studenten ziek geworden, maar ook ten minste dertien studenten uit Leiden, Nijmegen, Maastricht en Leeuwarden. Een van de getroffen studenten ligt nog steeds in het ziekenhuis.

Gisteren werd duidelijk dat leden van het Utrechtse Studenten Corps en de verwante vrouwelijke vereniging UVSV naar het ziekenhuis moesten en dat de reis werd afgebroken. Zij kregen tijdens de après-ski in de plaatselijke horeca klachten als hevig trillen, misselijkheid en geheugenverlies en ze zakten spontaan door de benen. Het vermoeden bestaat dat ze gedrogeerd zijn.

'Niet de typische après-skigasten'

Meerdere verenigingen bevestigen tegen NOS Stories dat het onder meer misging in de après-skilocatie La Grotte du Yeti in Risoul. Ze vermoeden dat er iets in de drankjes van de studenten is gedaan. Bareigenaar Pierre Maire zegt niets daarvan te weten.

Circumflex uit Maastricht meldt drie ziektegevallen tijdens de reis begin deze maand. Volgens de vereniging waren de beveiliging en andere gasten in de Yeti-bar verdacht, omdat ze niet leken op "de typische après-skigasten die je zou verwachten". "De mannen waren te oud, dronken niks, dansten niet en hielden alleen maar mensen in de gaten."

Studenten die melding maakten van intimiderend gedrag, werden volgens de beveiliging niet serieus genomen, aldus Circumflex.

NOS Stories sprak met studente Britt uit Nijmegen. Zij vermoedt dat iemand iets in haar bier heeft gedaan.

'Ik zag iets borrelen in mijn drankje'

Vereniging Io Vivat uit Leeuwarden zegt dat er vijf leden onwel zijn geraakt en bij het Leidse ALSV Quintus voelden drie studenten zich niet goed. Naar die laatste vereniging stuurde La Grotte du Yeti een reactie, waarin de bar zich beklaagt over lasterlijke beschuldigingen. De beveiliging zou juist wel direct eerste hulp hebben verleend en het bedrijf zegt al langer maatregelen te nemen om drugsmisbruik tegen te gaan.

Directeur Maire van La Grotte du Yeti zegt dat de Franse politie een onderzoek is begonnen naar de gebeurtenissen. Hij zegt z'n best te doen om zulke incidenten te voorkomen. "We nemen ook maatregelen tegen zakkenrollers en intimidatie. Verder hebben we videobeelden gegeven aan de politie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl