Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un treedt hard op tegen christenen
NOS Nieuws

'Tientallen christenen gedood in Noord-Korea, onderdeel van grotere operatie'

In Noord-Korea hebben veiligheidstroepen tientallen christenen gedood. Dat meldt de christelijke hulporganisatie Open Doors op basis van, naar eigen zeggen, betrouwbare contacten in de regio.

De gelovigen waren op een geheime locatie bijeengekomen. Op het moment dat ze begonnen met de kerkdienst, vielen veiligheidstroepen binnen en arresteerden alle aanwezigen. Zij werden volgens Open Doors ter plekke geëxecuteerd. Familieleden van de christenen zijn hoogstwaarschijnlijk opgepakt. Het gaat mogelijk om meer dan honderd mensen.

Volgens de hulporganisatie is informatie over de plaats en het tijdstip van de bijeenkomst opzettelijk naar de autoriteiten gelekt.

De exacte locatie en het moment van het incident brengt Open Doors niet naar buiten, om mensen niet in gevaar te brengen. Ook wil de organisatie het precieze aantal slachtoffers daarom niet noemen.

Bezit bijbel al gevaarlijk

Open Doors gaat ervan uit dat de dood van de christenen onderdeel is van een grotere operatie van de Noord-Koreanen om het christendom verder in de verdrukking te brengen. Noord-Korea staat al jaren hoog op de lijst van landen waar christenen zwaar worden vervolgd. In de meest recente ranglijst van Open Doors staat Noord-Korea niet meer op de eerste plaats maar op twee, na Afghanistan.

Christenen lopen in Noord-Korea een groot risico op een gevangenisstraf, marteling of executie. Alleen al het bezit van een bijbel wordt door het dictatoriale regime gezien als misdaad, omdat alleen de leiders van het land vereerd mogen worden.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties telt Noord-Korea tussen de 200.000 tot 400.000 christenen. Open Doors schat in dat er 50.000 tot 70.000 christenen opgesloten zitten in gevangenissen en werkkampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl