NOS Nieuws

Stephen Wilhite, uitvinder van het GIF'je, overleden

In Amerika is de uitvinder van het GIF'je overleden. Stephen Wilhite, de bedenker van de bewegende plaatjes, overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting.

GIF staat voor Graphic Interchange Format. Op sociale media zijn de plaatjes razend populair; ze worden vaak gebruikt om een bericht of grap te versturen.

Wilhite bedacht het bestand in 1987 vanwege het trage internet, bedoeld om meerdere afbeeldingen snel te versturen. "Hij bedacht alles in zijn hoofd en vervolgens programmeerde hij het op de computer", zei zijn vrouw tegen The Verge. Het eerste GIF'je was voor zover hij zich kon herinneren een bewegend plaatje van een vliegtuig, vertelde Wilhite in 2012 aan The Daily Dot.

De uitvinder was in de jaren 80, ten tijde van het bedenken van het GIF-bestand, werkzaam bij het bedrijf CompuServe. In 2000 ging hij met pensioen. 25 jaar na zijn uitvinding werden zijn werk en bijdrage aan de internetcultuur bekroond met een Webby Award.

De meningen over de uitspraak van het GIF'je verschillen. In het Nederlands kan het worden uitgesproken met een harde G, maar in het Engels verschilt de uitspraak tussen 'give' en 'jif'. Beide uitspraken zijn goedgekeurd in het Engelse woordenboek, maar volgens Wilhite is alleen het gesproken 'jif' de juiste uitspraak.

Op Twitter plaatsen mensen een eerbetoon en zijn favoriete GIF'je: The dancing baby.

Andere populaire GIF'jes op sociale media:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl