Passagiers op een treinstation in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Lagere accijns en goedkoop met ov: ook Duitsland compenseert hogere energiekosten

De Duitse regering heeft een pakket maatregelen aangekondigd om de Duitsers te compenseren voor de hoge energieprijzen. Zo worden onder meer de energiekosten gecompenseerd, wordt de accijns op brandstof verlaagd en kunnen Duitsers voor een zeer gereduceerd tarief met het openbaar vervoer reizen. Het pakket is een aanvulling op eerdere maatregelen.

De accijns op benzine wordt 30 cent per liter lager en die van diesel 14 cent. "Wij zorgen ervoor dat de korting wordt doorberekend aan de consument", zegt minister van Financiën Christian Lindner over de verlaging. Wanneer de brandstofkorting ingaat is niet bekend.

300 euro vergoeding

Daarnaast ontvangen belastingbetalers als compensatie voor de hogere energieprijzen een vergoeding van 300 euro. Ook staat in de plannen dat gezinnen met kinderen een eenmalige bonus krijgen van 100 euro per kind.

Om het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken worden de tarieven verlaagd. Negentig dagen lang kunnen Duitsers voor 9 euro per maand reizen. Zo hoopt de regering dat mensen de auto laten staan en de trein of bus pakken.

Nederland

SPD-voorzitter Klinkbeil zegt dat het maatregelenpakket het bewijs is dat de overheid capabel is om actie te ondernemen. Minister Lindner (FDP) zegt dat de coalitie ervan overtuigd is dat mensen en de economie op korte termijn en voor een beperkte periode moeten worden beschermd tegen de prijsstijgingen.

Eerder deze maand heeft het Nederlandse kabinet besloten tot een pakket aan maatregelen dat de energieprijzen moet dempen om de koopkracht te verbeteren. Er is 2,8 miljard euro mee gemoeid. De steun duurt in ieder geval een half jaar.

De maatregelen in Nederland:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl