Op het VVD-congres in Arnhem heeft premier Rutte de steun aan Griekenland verdedigd. Hij benadrukte dat die in het Nederlands belang is en dat hij ermee stopt zodra dat niet meer zo is.

Veel VVD-kiezers zijn tegen de steun, maar op het congres klonk geen kritiek. Rutte werd voortdurend onderbroken door applaus. Hij noemde de houding van PVV-leider Wilders, die onder geen beding steun wil geven, "onverantwoord voor onze pensioenen en onze bedrijven".

Deze week botsten Rutte en Wilders over Griekenland. Rutte ontkende dat het een toneelstukje was, maar sprak tegen dat een barstje in de relatie is ontstaan.

Eerste Kamer

Rutte wilde op het congres niet vooruitlopen op de Eerste Kamerverkiezingen van aanstaande maandag. Mogelijk haalt de coalitie geen meerderheid waardoor regeren voor het kabinet lastiger zal worden. "Ik maak me er niet zenuwachtig over", zei Rutte.

VVD, CDA en gedoogpartner PVV kunnen mogelijk afhankelijk worden van de SGP voor een meerderheid. De VVD-leider wilde niets kwijt over de tactiek van zijn partij om de SGP zo veel mogelijk restzetels te bezorgen.

STER reclame