Marieke van der Plas (directeur KNGU)
NOS Sport

Na vertrek directeur Van der Plas heeft turnbond maar liefst vier vacatures

Algemeen directeur Marieke van der Plas stapt op bij de KNGU. De turnbond, die nog altijd verwikkeld is in een aantal zaken aangaande grensoverschrijdend gedrag, heeft daarmee geen directie meer. Eerder stapte ook Mark Meijer op als technisch directeur.

De KNGU heeft daarmee niet minder dan vier vacatures vacant. Naast twee directieleden zoekt de turnfederatie namelijk ook naar twee bondscoaches, een voor de mannen en een voor de vrouwen.

Van der Plas kreeg de afgelopen jaren te maken met een groot schandaal binnen de turnsport. In 2020 traden tal van Nederlandse oud-turnsters naar buiten met hun verhalen over misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Diverse coaches werden beschuldigd, onder wie Gerben Wiersma en Vincent Wevers.

Diepgaand onderzoek

De KNGU gaf opdracht tot een diepgaand onderzoek en schakelde ook het Instituut Sportrechtspraak in. Maandag behandelde het ISR de zaak tegen Wevers, wiens contract bij de turnbond eind vorig jaar niet werd verlengd.

Van der Plas liet in een verklaring weten de voorbije maanden geraakt te zijn door 'de spiegel die oud-turners ons voorhielden'. Ze zei er vertrouwen in te hebben dat de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag erkenning krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl