AFP
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigongeluk in China, 'toestel met neus omlaag neergestort'

In de Chinese provincie Guangxi, bij de stad Wuzhou in het zuiden van het land, is een passagiersvliegtuig neergestort. Het toestel had 132 inzittenden, 123 passagiers en 9 bemanningsleden.

Er is nog weinig bekend over de toedracht en het aantal slachtoffers, maar er wordt van uitgegaan dat er geen overlevenden zijn. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de onherbergzame plek waar het vliegtuig terechtgekomen is.

De Chinese staatsomroep heeft beelden uitgezonden van een brokstuk dat van het neergestorte toestel zou zijn. Het lijkt te gaan om de onderkant van een van de vleugels:

Chinese staats-tv deelt beelden van brokstuk vliegtuig en zoekactie

Het gaat om een Boeing-737 van China Eastern, die op weg was van Kunming naar Guangzhou.

Kort na de ramp zijn 25 brandweerauto's en 117 brandweerlieden naar de locatie van de crash in de bergen gestuurd, maar de brandweerauto's konden het wrak niet bereiken. Daarom zijn brandweerlieden er te voet naartoe gegaan.

De vliegroute van het vliegtuig:

nos
Vliegroute neergestort Chinees toestel

Volgens verschillende luchtvaartmedia zou het gaan om vlucht MU5735. Op Flightradar24 was te zien dat de vluchtsnelheid en hoogte van het toestel in de buurt van Wuzhou kelderde.

Een luchtvaartdeskundige zegt tegen de Global Times dat het zeer waarschijnlijk is dat het vliegtuig op kruishoogte al het vermogen verloor, waardoor de piloot de controle over het vliegtuig is kwijtgeraakt. De deskundige noemt het "een zeer ernstige technische storing" waarbij het vliegtuig een onvermijdelijke en snelle daling maakt.

Op een bewakingsvideo die op internet rondgaat, zou een vliegtuig te zien zijn dat met zijn neus recht naar beneden stort. Een medewerker van Beizhou Mining heeft bevestigd dat de beelden door een camera van dat bedrijf zijn gemaakt. "We hebben bewakingscamera's op de berg geïnstalleerd, die slechts een kilometer verwijderd zijn van de plaats van de crash."

Eerdere beelden die getoond werden door Chinese staatsmedia van de brandende berghelling zijn waarschijnlijk niet van de crashlocatie, maar van een bosbrand gisteren.

China-correspondent Sjoerd den Daas zegt op NPO Radio 1 dat eerder gedacht werd dat er 133 mensen aan boord waren toen het vliegtuig vertrok. "Eén passagier lijkt zijn vlucht te hebben geannuleerd."

De vliegmaatschappij China Eastern heeft een goede reputatie, zegt Den Daas. "Het is een van de drie grote staatsmaatschappijen, naast China Southern en Air China, die over goed materiaal beschikken. Vliegtuigcrashes zien we hier eigenlijk niet en vliegen staat hier bekend als veilig." Het neergestorte toestel is in juni 2015 door Boeing aan China Eastern geleverd en vloog al meer dan zes jaar.

Na het nieuws over de crash daalden de aandelen in Boeing met 5,5 procent op de Amerikaanse effectenbeurs. De aandelen in luchtvaartmaatschappij China Eastern kelderden ook. De beurs in Hongkong is uiteindelijk 6,5 procent lager gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl