NOS Voetbal

Büttner doet oude liefde Vitesse pijn en biedt RKC lucht in degradatiestrijd

De vrije val van Vitesse in de eredivisie is nog niet ten einde. Sinds de winterstop won Vitesse slechts twee keer, al waren dat wel de prestigieuze confrontaties met Feyenoord (1-0) en NEC (4-1).

Ook tegen RKC Waalwijk, de ploeg van voormalig Vitesse-assistent Joseph Oosting, ging het mis: 1-2.

Bekijk de samenvatting van Vitesse - RKC Waalwijk

Van de voorgaande 23 eredivisie-ontmoetingen in Arnhem won RKC Waalwijk er maar een. Op 15 maart 1992 wonnen de Waalwijkers met 1-0. Maar dit seizoen is Vitesse bijzonder kwetsbaar in eigen huis. Bovendien leden de Arnhemmers in zeven van de twaalf voorgaande eredivisieduels na een duel in Europa puntenverlies.

Donderdag ging Vitesse na een sterke wedstrijd pas in blessuretijd ten onder in Rome tegen Jose Mourinho's AS Roma, maar van een kater was aanvankelijk weinig te merken.

Goede start

Op een nieuw aangelegde grasmat kende Vitesse een prima start, toen Loïs Openda al na zes minuten scoorde. Maximilian Wittek nam na een bekende cornervariant het RKC-doel onder vuur. Doelman Etienne Vaessen kreeg de bal niet onder controle en Openda tikte van dichtbij binnen.

Ook daarna bleef Vitesse sterker, maar Yann Gboho, Openda, Sondre Tronstad en Eli Dasa lieten hun kansen onbenut. RKC had weinig te vertellen, maar kwam toch op 1-1 via een van richting veranderd schot van geboren Nijmegenaar Melle Meulensteen.

Büttner doet oude liefde Vitesse pijn: 'Dan doe je er goed aan om niet te juichen'

Na rust zette uitgerekend Büttner RKC na een snelle uitbraak op 2-1 met een schot in het dak van het doel. Büttner vierde zijn treffer ingetogen.

Vitesse ging daarna amechtig op zoek naar de 2-2, maar die kwam er niet. Bovendien had Vitesse de pech dat een treffer van Openda wegens buitenspel werd afgekeurd.

Belangrijke punten

Voor RKC, dat pas zijn tweede uitzege dit seizoen en de eerste overwinning sinds 23 januari boekte, biedt de driepunter wat lucht in de strijd tegen degradatie. Vitesse lijkt in een vrije val beland en ziet de concurrentie voor een plek in de play-offs om Europees voetbal naderbij komen.

Het verschil met nummer acht FC Groningen is nog maar vijf punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl