Menno Vloon in actie bij de WK indoor
NOS SportAangepast

Polsstokhoogspringer Vloon vijfde bij WK indoor, wereldrecord Duplantis

Menno Vloon heeft bij de WK indoor naast een medaille gegrepen. De Nederlandse recordhouder ging in Belgrado over een hoogte van 5,75 meter en werd daarmee gedeeld vijfde.

De wereldtitel ging naar wereldrecordhouder Armand Duplantis. De 22-jarige Zweedse olympisch kampioen was met een hoogte van 6,05 meter al zeker van goud, maar tekende vervolgens nog voor een verbluffend wereldrecord van 6,20 meter. Dat was één centimeter hoger dan zijn wereldrecord van twee weken geleden.

Braz enige concurrent

Duplantis had vooral in de Braziliaan Thiago Braz een grote concurrent. Duplantis liet onderweg naar 6,05 meter geen enkele steek vallen. Ook 6,05 haalde hij in één keer. Braz, die zijn mooiste moment had bij de Olympische Spelen voor eigen publiek in 2016 (Rio de Janeiro) noteerde een mislukte poging op 5,85 en twee foutsprongen op 5,95 meter. Bij 6,05 meter ging het drie keer mis. Brons ging naar de Amerikaan Christopher Nilsen met 5,90.

Voor zijn wereldrecord had Duplantis drie sprongen nodig.

Polsstokhoogspringer Duplantis wint WK-goud in wereldrecord

Vloon vertrok met veel zelfvertrouwen naar Belgrado. De 27-jarige polsstokhoogspringer werkte zich de afgelopen jaren rustig naar de top. Een belangrijke factor daarbij is zijn coach Christian Tamminga, zelf een voormalig polsstokhoogspringer.

Onder Tamminga is Vloon veel stabieler geworden. Vorig jaar bracht Vloon het nationale indoorrecord op 5,96 meter. Dit seizoen won hij de nationale titel met 5,91 meter. Met die hoogtes doe je mee in de grote wedstrijden.

"Ik weet tegenwoordig wat ik moet doen. Mijn twijfels zijn weg. Ik heb steeds weer kleine stappen gemaakt", verklaarde de voormalig meerkamper in de aanloop naar Belgrado zijn progressie. Vloon eindigde vorig jaar bij de EK indoor als vijfde, plaatste zich ook voor de olympische finale in Tokio. Daarin ging het echter al vroeg in de wedstrijd mis.

Doel

Een plaats bij de eerste vijf was zijn doel in Belgrado. "Voor een medaille moet alles meezitten", wist Vloon. En doorgaans is één medaille al weg bij de start van de wedstrijd.

De Zweed Armand Duplantis is van aparte klasse. De regerend olympisch kampioen bracht het wereldrecord indoor twee weken in Belgrado op 6,19 meter. "Het is bijna onmogelijk om hem te verslaan", constateerde Vloon voor de WK. Dat bleek, want de Zweed verbeterde het wereldrecord met een centimeter, terwijl de Nederlander toekeek.

De Zaandammer startte zondag sterk. Kwam zonder problemen over 5,45, 5,60 en 5,75 meter. Bij 5,85 ging het drie keer mis. "Het doel was bij de eerste vijf, maar met de hoogte ben ik niet blij", zei Vloon na zijn wedstrijd. "Ik had veel meer verwacht, want ik voelde me goed vandaag. Een paar foutjes kosten me uiteindelijk de kop. Daar baal ik van, want er zat zeker meer in."

Van der Schaaf blijft steken in halve finales

Liam van der Schaaf slaagde er niet de finale van de 60 meter horden te bereiken. De 23-jarige Nederlander, die op basis van zijn tijd in de series werd toegelaten tot de halve finales, finishte in zijn race als zevende. Met 7,69 seconden liep hij wel een persoonlijk record.

"Na de series moest ik lang wachten. Ik was een stuk rustiger dan voor de serie. De start was goed, maar ik raakte horde drie hard. Ik ben de laatste weken niet heel erg fit geweest en daardoor heb ik niet veel getraind. Dan sluipen er wat slordigheidjes in, maar ik vond het geweldig om hier te zijn", zei Van der Schaaf na zijn uitschakeling.

Bekijk hieronder de race en de reactie van Liam van der Schaaf tijdens de WK indoor.

De wereldtitel op de 60 meter ging naar Grant Holloway, die in de halve finales zijn indoorwereldrecord van 7,29 seconden evenaarde. In de finale ging het minder snel.

De 24-jarige wereldkampioen op de 110 meter horden, vorig jaar tweede op de Olympische Spelen, zegevierde in 7,39. Daarmee was hij wel ruim sneller dan de rest. De Fransman Pascal Martinot-Lagarde finishte in 7,50 als tweede. De Amerikaan Jarret Eaton pakte brons in 7,53 seconden.

Holloway blijft Martinot-Lagarde voor en pakt WK-goud op 60 meter horden

Om het deelnemersveld in de finale compleet te krijgen moest er vooraf wel geloot worden. De Brit David King en de Japanner Shusei Nomoto waren in dezelfde tijd (7,57) achtste geworden. Ook in duizendste van een seconde waren ze gelijk. King kwam als winnaar naar voren uit de trekking en mocht starten. Hij werd zesde.