Nabestaanden verzamelen zich bij een sporthal
NOS NieuwsAangepast

Auto rijdt in op carnavalsgroep in België, zes doden, tien zwaargewonden

In het Waalse dorp Strépy-Bracquegnies is een auto ingereden op een carnavalsgroep, die bezig was met de voorbereiding voor een optocht. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Tien mensen liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis en liepen onder meer schedelfracturen op. Ook raakten 27 mensen lichtgewond.

Het incident gebeurde vanochtend rond 05.00 uur. De politie heeft de bestuurder en de inzittende van de auto gearresteerd. Het zijn twee mannen van begin dertig uit La Louvière, de gemeente waartoe ook het dorp Strépy behoort. De verdachten zijn nog niet verhoord.

Het Belgisch parket zegt dat de mannen op weg naar huis waren vanuit een discotheek. Er wordt nu onderzocht of zij onder invloed van drank of drugs waren. "Ze hebben eerst nog een vriend thuis afgezet, op een kilometer van waar de feiten zich hebben afgespeeld. De onderzoeksrechter en ondervragers begrijpen niet waarom dat voertuig met zo'n hoge snelheid aankwam en niet gestopt is", zegt regionaal procureur Christian Henry tegen de krant Het Laatste Nieuws.

Auto remde niet

De slachtoffers hoorden bij de lokale carnavalsgroep 'Les Boute en Train' en ze waren bezig met de voorbereidingen voor een carnavalsstoet. Er waren zo'n 150 à 200 mensen op straat, die net een sporthal hadden verlaten om van deur tot deur te gaan en mensen van hun bed te lichten voor de optocht.

Ooggetuigen vertellen aan de Waalse omroep RTBF dat de auto met hoge snelheid op de groep inreed, en dat de bestuurder ook niet remde nadat hij de eerste mensen had geraakt. Zo'n 70 ooggetuigen en vrienden en familie van de slachtoffers zijn opgevangen in een sporthal en krijgen psychologische hulp.

"Het was als in een film: mensen op de grond, bloed, ambulance, politie." Deelnemers aan de stoet vertellen wat hen overkwam:

Auto rijdt in op carnavalsgroep in België: 'Hij reed net langs me heen'

De zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Gobert sprak op een persconferentie van een 'catastrofe' voor het dorp. "Dit was weer de eerste keer dat er carnaval werd gevierd, na twee jaar coronabeperkingen. Het menselijk leed is erg groot."

De carnavalsviering in het dorp ging vanochtend nog wel door, maar later heeft de burgemeester aan de verenigingen gevraagd om het programma voor de komende dagen af te gelasten.

"Na corona heeft iedereen zin om wat leuks te doen, ondanks wat er is gebeurd", zegt een van de aanwezigen. Ook was er een moment van stilte:

Ondanks doden toch feest in Belgisch dorp: 'Ik twijfelde wel om te komen'

Koning Filip en premier De Croo zijn vanmiddag in Strépy geweest om nabestaanden te troosten en de hulpdiensten te bedanken voor hun werk. Zij werden vergezeld door pde Waalse minister-president Elio Di Rupo en minister Verlinden van Binnenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl