Op de voorgrond de drie kosmonauten, kort na aankomst in ruimtestation ISS
NOS NieuwsAangepast

Maakten de kosmonauten een pro-Oekraïens statement?

De drie Russische kosmonauten die gisteren in het internationale ruimtestation ISS aankwamen, deden dat in een knalgele overalls met opvallende blauwe stiksels op borst en benen. Deze kleuren doen onvermijdelijk denken aan de Oekraïense vlag.

Vóór de lancering naar ISS droegen de drie wit met blauwe ruimtepakken. En meerdere media schrijven dat hun commandant Oleg Artjomejev vlak voor de koppeling aan ISS een blauw pak droeg. De vraag dringt zich op of ze daarna de geelblauwe overalls hebben aangetrokken om voor het oog van de Russische tv-kijkers hun solidariteit met de bevolking van Oekraïne te tonen.

Maar de bemanning ontkent dat. "Het was onze beurt om de kleur uit te zoeken", stelde commandant Artjomejev na aankomst op een vraag van een journalist. "We hadden nog heel veel gele materialen, dus moesten we die gebruiken." Een vreemd verhaal, ook omdat dit de blauwe accenten op been en borst niet verklaart.

De ontvangst van de kosmonauten door de bemanning van ISS:

Zo komen kosmonauten aan bij ISS

Ook de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zegt dat er geen politiek statement achter de overalls schuilgaat. "Soms is geel gewoon geel", zegt de persdienst.

En dat blauw dan? "De pakken van de nieuwe bemanning zijn gemaakt in de kleuren van het wapen van de Technische Staatsuniversiteit van Moskou (BMSTU), waar de drie kosmonauten zijn afgestudeerd", zegt Roscosmos. "Om overal de Oekraïense vlag in te zien is waanzin."

Artjomejev en zijn collega's Denis Matvejev en Sergej Korsakov zijn inderdaad alle drie aan die universiteit afgestudeerd. En het beeldmerk daarvan ziet er zo uit:

Het beeldmerk van de Technische Staatsuniversiteit van Moskou

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl