Nick Kyrgios feliciteert Rafael Nadal na hun wedstrijd in Indian Wells
NOS Sport

Nog altijd ongeslagen Nadal blijft koel in tennisgevecht met 'verhitte' Kyrgios

Het kostte Rafael Nadal flink wat moeite, maar de Spaanse tennisser is dit jaar nog altijd ongeslagen. Hij won in de kwartfinales van het masterstoernooi in Indian Wells na een prachtig tennisgevecht in drie sets van Nick Kyrgios uit Australië: 7-6 (0), 5-7, 6-4.

Vooral het onder controle houden van zijn emoties leek voor Nadal de sleutel tot succes, daar waar Kyrgios meerdere rackets kapotsloeg en in discussies belandde met de scheidsrechter, fans op de tribune, zichzelf én met een journalist na afloop op de persconferentie.

Meedogenloos

De 26-jarige Kyrgios leek Nadal op zijn minst overwerk te gaan bezorgen, toen hij de 35-jarige Spanjaard al in de tweede servicebeurt brak. Kyrgios liep vervolgens tamelijk simpel door zijn eigen opslagbeurten heen, totdat hij op 5-4 voor de set mocht gaan serveren.

Nadal rechtte de rug, brak terug en sloeg in de tiebreak meedogenloos toe.

Het verlies van de openingsset kostte Kyrgios een racket, dat hij op de grond aan gruzelementen sloeg, maar niet het geloof in eigen kunnen. Beide spelers bleven goed serveren en stonden de ander geen breakpoints toe. Zo verraste Kyrgios af en toe met een onderhandse service, aces en mooie dropshots.

Dit keer brak Kyrgios de ban door op 6-5 de servicebeurt van Nadal naar zich toe trekken en er een derde set uit te slepen.

Nick Kyrgios na een verloren punt in de wedstrijd tegen Rafael Nadal

In het begin van de derde set speelde Nadal knap een aantal breakpoints weg. Ondertussen vond Kyrgios het vervelend om advies uit het publiek te krijgen. Bij een stand van 2-2 sprak hij een fan op de tribune aan en vroeg hij hem om vooral geen tips te geven.

"Ik vertel Ben Stiller toch ook niet hoe hij moet acteren?", zei Kyrgios, wijzend naar de Amerikaanse acteur die een paar stoelen verderop op de tribune zat.

Bekijk hieronder dat moment in de wedstrijd tussen Nick Kyrgios en een fan op de tribune.

Kyrgios niet blij met tips van fan op tribune: 'Ben jij goed in tennis?'

Nadal trok zich ondertussen nergens wat van aan en verzilverde zelf een breakpoint, waardoor hij op een 4-3 voorsprong kwam. Bij 5-4 en 40-0 benutte hij meteen zijn eerste matchpoint met een mooie smash.

Na het overbrengen van de felicitaties gooide Kyrgios voor de tweede keer zijn racket op de grond en het stuiterde in de richting van een van de ballenjongens. Op de persconferentie na afloop vond Kyrgios het niet terecht dat een journalist hem, na een tenniswedstrijd van bijna drie uur, uitgerekend die vraag stelde.

Racket voor ballenjongen

"Mijn racket landde drie meter van die jongen vandaan", was het antwoord van Kyrgios. "Ik ben menselijk, dit soort dingen gebeuren. Het racket stuiterde gewoon de verkeerde kant op. Is dit echt wat je wilt weten na een gevecht van drie uur tegen Nadal? Ongelooflijk."

Later bood de Australische tennisser zijn excuses aan op sociale media. "Het was een ongeluk en ik was gefrustreerd omdat ik de wedstrijd had verloren. Ik ben blij dat de jongen niet is geraakt en ik wil hem graag een racket opsturen om het goed te maken."

Een reactie van Nick Kyrgios na afloop van de wedstrijd tegen Nadal.

Kyrgios uit onvrede op persconferentie: 'Is dat echt wat je wil weten?'

Ondertussen is Nadal al negentien wedstrijden op rij ongeslagen dit jaar. "Ik speelde een goede derde set", vertelde hij na afloop. "Mijn service liep wat beter. Als Nick een goede dag heeft, is hij een speler waar je echt problemen mee kunt hebben. Dus ik ben erg blij met deze overwinning."

"Nick speelde een geweldige wedstrijd en natuurlijk heeft hij een persoonlijkheid en zijn karakter", aldus Nadal. "Soms doet hij dingen die ik niet leuk vind, maar ik respecteer hem, omdat hij een ander karakter heeft en op een andere manier naar dingen kijkt."

Talent tegen idool

In de halve finales speelt Nadal tegen de verrassing van het toernooi: het 18-jarige Spaanse talent Carlos Alcaraz. Alcaraz won in de kwartfinales met 6-4, 6-3 van Cameron Norrie, de Britse winnaar van vorig jaar. Hij is daarmee de jongste halvefinalist in Indian Wells sinds Andre Agassi in 1988. Agassi was toen 17 jaar.

"Ik ga genieten van die wedstrijd tegen Rafa", vertelde Alcaraz na de partij. "Je speelt niet elke dag tegen je idool."

Ook Nadal had lovende woorden voor zijn landgenoot. "Hij heeft alle ingrediënten om er een geweldige tenniscarrière van te maken, met veel passie en hard werken. Hij zal de komende tijd een grote rivaal van me worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl