Britse veerboten aan wal; 800 medewerkers moeten vertrekken
Een van de grootste Britse veerdiensten, P&O Ferries, houdt zijn schepen de komende dagen aan de kant. Het bedrijf zit in geldproblemen en wil daaruit komen door 800 van de 3000 personeelsleden te ontslaan.
De Britse vakbond voor Spoor-, Zee- en Transportarbeiders zegt tegen de BBC dat personeel wordt vervangen door goedkope uitzendkrachten. De werknemers kregen hun ontslag vanmorgen in een vooraf opgenomen bericht te horen, schrijft de BBC. Het massaontslag leidt tot woede bij Britse vakbonden en parlementsleden.
De bond raadt personeel aan om op de schepen te blijven zodat ze niet uit hun functie kunnen worden gezet. Volgens de bond worden inmiddels beveiligers aan boord gestuurd om personeel van het schip te halen. "We gaan ervoor vechten", zegt een woordvoerder.
Een parlementslid van oppositiepartij Labour deelde op Twitter beelden van The Pride of Hull, een van de schepen. Daarop zijn bemanningsleden te zien die worden toegesproken door de kapitein, de Nederlander Eugene Favier.
Sinds vanmorgen liggen alle boten van de veerdienst aan de kant.
De veerdienst vaart onder meer tussen Rotterdam en Hull en tussen Dover en Calais. Het bedrijf vervoerde voor de coronacrisis 10 miljoen passagiers per jaar en voor miljarden euro's aan vracht. Door de reisbeperkingen tijdens de pandemie liep het transport de afgelopen jaren flink terug.
P&O Ferries schrijft in een verklaring dat er jaarlijks 120 miljoen euro verlies wordt gedraaid en dat het vertrek van 800 personeelsleden nodig is om het bedrijf op een snelle en ingrijpende manier gezond te maken.
P&O Ferries is sinds 2019 eigendom van DP World uit Dubai. Tijdens de coronacrisis schrapte het bedrijf al meer dan 1100 banen.