Kjeld Nuis met zijn nieuwe werelrecord
NOS Schaatsen

Nuis doorbreekt magische grens en schaatst met 103 km/u een wereldrecord

Het is Kjeld Nuis gelukt om op schaatsen een indrukwekkende snelheid van boven de honderd kilometer per uur te halen. Op het Noorse zoetwatermeer Savalen haalde de meervoudig olympisch kampioen een snelheid van 103 kilometer per uur, een wereldrecord.

De bochten, die hij normaal op een schaatsbaan tegenkomt, werden voor de poging maar even geschrapt en Nuis kreeg - op de rechte natuurijsbaan van drie kilometer - hulp van een auto met een speciaal scherm om de schaatser uit de wind te houden.

'Het maximale wat mogelijk is'

Met zijn 103 kilometer per uur was hij ruim sneller dan zijn vorige record (93) van vier jaar terug. "Ik vloog echt over het ijs", zei Nuis na het doorbreken van de grens. "Soms kwam ik zelfs echt los van het ijs en moest ik corrigeren."

Nuis doorbreekt magische grens en schaatst met 103 km/u een wereldrecord

"Zo hard schaatsen is technisch uitdagend en echt precisiewerk. De tactiek van vandaag was dan ook om zo ver mogelijk in het windscherm te schaatsen, zodat ik voldoende energie over had om de laatste versnelling te maken. Dit is echt het maximale wat mogelijk is op schaatsen. Het was loodzwaar."

Het was niet de eerste poging van Nuis deze week op het Noorse meer, dat op z'n vier uur rijden van Oslo ligt. Een dag eerder kwam hij na twee krachtsinspanningen tot een maximum snelheid van 'slechts' 88 kilometer.

Ook bij Langs de Lijn vertelde Nuis over zijn record. Dat kun je in onderstaande audiofragment beluisteren.

Deze donderdag was het in z'n eerste poging raak. "Hoe mooi is het om dat precies vier jaar na de vorige Spelen te doen? Ik ben in topvorm en dus moest die 100 kilometer per uur eraan", aldus Nuis.

Bekijk hieronder de beelden van Nuis' vorige record uit 2018.

Record uit 2018: Nuis met 93 kilometer per uur over het ijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl