AFP
NOS Nieuws

Na jaren in de cel zijn Britse Iraniërs terug in Engeland

Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori, twee Britse Iraniërs die jarenlang vastzaten in Iran, zijn terug in Engeland. Ze landden rond middernacht lokale tijd op een luchtmachtbasis in Oxfordshire, waar ze werden opgewacht door familie.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Truss was aanwezig om hen te ontvangen. Gisteren werd duidelijk dat de twee Iran konden verlaten. Zaghari-Ratcliffe zat er bijna zes jaar vast, nadat ze was beschuldigd van spionage. Ashouri werd vier jaar vastgehouden, ook vanwege aantijgingen van spionage. Beiden hebben de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Zaghari-Ratcliffe werd naar verluidt ook opgewacht door haar man, Richard Ratcliffe, die jarenlang streed voor haar vrijlating. Hij ging meerdere keren in hongerstaking om aandacht te vragen voor het lot van zijn vrouw. Samen hebben ze een dochter, die er in 2016 als 2-jarige bij was toen haar moeder werd opgepakt op de luchthaven van Teheran.

Zaghari-Ratcliffe was als projectmanager werkzaam bij de liefdadigheidsinstelling Thomson Reuters Foundation. Ze woonde in het Verenigd Koninkrijk, maar was op vakantie in Iran om haar ouders haar dochter te laten ontmoeten. Ashouri werd opgepakt bij een bezoek aan zijn moeder.

Hun vrijlating houdt vrijwel zeker verband met een Britse schuld van 530 miljoen dollar aan Iran. Londen was de Iraanse regering het geld verschuldigd vanwege het annuleren van een reeds door Iran betaalde bestelling van 1500 tanks na de islamitische revolutie van 1979.

Richard Ratcliffe zei voor de aankomst van zijn vrouw dat hij dankbaar is. Haar terugkeer betekent "het begin van een nieuw leven" voor zijn familie. Hun dochter, inmiddels 7 jaar, had volgens hem speelgoed uitgezocht dat ze haar moeder wilde laten zien. Een van de eerste dingen die ze samen zouden doen is het drinken van een kop thee, citeert de BBC Ratcliffe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl