Famke Louise bij de Amsterdamse rechtbank, begin maart
NOS NieuwsAangepast

Juicekanaal Roddelpraat moet uitzending over Famke Louise offline halen

Zangeres en influencer Famke Louise heeft het kort geding gewonnen dat ze had aangespannen tegen YouTube-programma Roddelpraat van Jan Roos en Dennis Schouten. Zij moeten een aflevering over een niet uitgebracht nummer van Famke Louise offline halen en uitspraken over de artiest rectificeren, omdat ze "onjuist en ongegrond" zijn.

De zaak draaide om een niet uitgebrachte diss track van Famke Louise, een nummer waarin ze van leer trekt tegen haar vroegere manager Ali B. en diens vrouw. Op basis van de tekst hadden de Roddelpraat-makers gesuggereerd dat er sprake was geweest van misbruik en mishandeling van Famke Louise door Ali B. In het lied keren onder meer de zinnen terug: "Je man is echt een vieze en laat ze broek zakken" en "Maar ik ga niet alles zeggen omdat ik je moeder ken".

De video van Roddelpraat kwam eind januari online, kort nadat Ali B. in een BOOS-documentaire werd beschuldigd van seksueel misbruik als coach van het tv-programma The Voice of Holland. Tegen B. lag toen al een aangifte van verkrachting. De Roddelpraat-video werd gepromoot met de tekst dat Famke Louise "ook is misbruikt" door B.

Famke Louise besloot daarop naar de rechter te stappen. Ze verklaarde dat ze het lied had geschreven, nadat ze had gebroken met het managementbureau van Ali B. en zijn vrouw. Later zou het tussen haar en B. weer goed zijn gekomen. Ook zei ze dat er nooit iets is voorgevallen tussen de twee.

'Onnodig grievend'

De rechter oordeelt dat iedere grondslag ontbreekt voor de beweringen van de Roddelpraat-makers en dat die onrechtmatig hebben gehandeld. "Famke Louise vordert terecht verwijdering van deze uitlatingen ter bescherming van haar reputatie, persoonlijke levenssfeer en privacy", schrijft de rechter in het vonnis. Roos en Schouten wordt ook kwalijk genomen dat ze Famke Louise in een latere video een achterlijk wijf hebben genoemd. Volgens de rechter was dat onnodig grievend en kwetsend.

In het vonnis haalt de rechter het pleidooi van Famke Louises advocaat aan. "Een geheime diss track openbaren en beschuldigingen uit je duim zuigen die het publiek voor zoete koek aanneemt, en vervolgens het slachtoffer belachelijk maken en wegzetten als achterlijk wijf. Dat dient onrechtmatig te zijn", had zij gezegd. De rechter noemt dat treffend en terecht.

Roddelpraat-makers Dennis Schouten (l) en Jan Roos bij de rechtbank

De makers van Roddelpraat betoogden eerder dat ze de uitlatingen over misbruik niet als feiten hadden gepresenteerd, maar dat het alleen ging om uitingen die choqueren en beledigen. De rechter ziet dat anders en zegt dat uitspraken als "Dat doelt op misbruik" en "Dus hij heeft haar geslagen" moeilijk anders begrepen kunnen worden.

In de zaak ging het ook om een inbreuk op het auteursrecht, omdat het nummer in kwestie nooit officieel is uitgebracht. De Roddelpraat-makers zeiden dat ze het nummer hadden gekregen via iemand bij radiozender FunX en dat het dus al was verspreid. Ook daar was de rechter het niet mee eens; er is niet aannemelijk gemaakt dat het nummer al openbaar was gemaakt voordat Roddelpraat dat deed.

Reacties

Famke Louise is blij met de uitspraak, zegt ze in een reactie op Instagram. "Ik hoop dat Roddelpraat voortaan verantwoordelijkheid neemt en beter onderzoek verricht voordat ze zulke heftige uitspraken doen."

De Roddelpraat-makers zeggen in een reactie dat de vrijheid van meningsuiting "weer een knauw heeft gekregen". Dat de rechter een deel van het pleidooi van Famke Louises advocaat heeft overgenomen, zien ze als blijk van partijdigheid. Volgers wordt gevraagd geld te doneren om de advocaatkosten te kunnen betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl