NOS Wielrennen

Cavendish wint generale repetitie voor Milaan-Sanremo, waar hij niet van start gaat

Mark Cavendish heeft voor het eerst in zijn lange loopbaan de Italiaanse wielerkoers Milaan-Turijn gewonnen. In de generale repetitie voor Milaan-Sanremo (zaterdag) was de Britse favoriet Nacer Bouhanni en Alexander Kristoff de baas in de sprint.

Mark Cavendish wint Milaan-Turijn

Voor de 36-jarige Cavendish is het zijn derde zege van het seizoen en zijn 159ste in totaal. Ondanks dat sprinters als Kristoff, Bouhanni en Peter Sagan zich in Milaan-Turijn voorbereidden op Milaan-Sanremo, gaat de Brit van QuickStep - die het monument in 2009 won - zaterdag niet van start in Milaan. Fabio Jakobsen mag daar als sprinter debuteren bij de Belgische ploeg.

Oudste wielerkoers

Milaan-Turijn is de oudste wielerkoers op de kalender. In het voorjaar van 1876 werd de wedstrijd voor het eerst verreden, hoewel er toen slechts acht renners aan de start stonden. Omdat de koers sindsdien ook weer periodes van de kalender verdween, stond vandaag de 103de editie op het programma.

De afgelopen jaren werd Milaan-Turijn meestal in het najaar verreden en gewonnen door sterke klimmers als Primoz Roglic (2021), Michael Woods (2019) en Thibaut Pinot (2018), maar voor dit jaar is besloten om de koers weer naar het voorjaar te verplaatsen. Met een overwegend vlak parcours kregen de sprinters een kans om hun benen te testen voor Milaan-Sanremo.

Bekijk de beelden van de sprint in de tweet hieronder:

Na de start in Magenta, een stadje onder de rook van Milaan, kozen drie renners voor de aanval. Martin Marcellusi, Juan Diego Alba en Daniel Viegas - allen renners in dienst van Italiaanse pro-continentale ploegen - kregen echter weinig ruimte van het peloton. Met nog twintig kilometer te gaan, werd het drietal teruggepakt.

Cavendish, die nog nooit aan de start stond in Milaan-Turijn, werd in de laatste kilometer vakkundig naar voren geloodst door de ervaren Michael Mørkøv, waarna de Britse topfavoriet onbedreigd naar de zege kon sprinten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl