Nienke Brinkman bij haar marathondebuut in Valencia in december vorig jaar
NOS Sport

Marathonsensatie Brinkman loopt in Rotterdam eerste marathon in eigen land

De Nederlandse marathonsensatie Nienke Brinkman loopt op 10 april in Rotterdam haar eerste officiële marathon in eigen land.

De 28-jarige hardloopster deed de atletiekwereld in december versteld staan door bij haar officiële marathondebuut in Valencia de derde tijd voor een Nederlandse ooit te lopen: 2.26.34.

Alleen Lornah Kiplagat (2.23.43) en Hilda Kibet (2.24.37) waren ooit sneller dan Brinkman, die pas tijdens de coronacrisis in 2020 serieus is begonnen met trainen. Met haar tijd plaatste ze zich ook voor de WK en EK marathon van dit jaar.

'Bovenaan lijstje'

Na haar verbluffende debuut werd Brinkman opgenomen in het team van de Nederlandse manager Jos Hermens, waar ook mondiale toppers als Eliud Kipchoge, Joshua Cheptegei en Abdi Nageeye deel van uitmaken. Brinkman zegt dat de marathon van Rotterdam "bovenaan haar lijstje" stond. "Ik heb er enorm veel zin in."

Op 10 april kan Brinkman rekenen op concurrentie van onder anderen Stella Barsioso - de Keniaanse winnares van vorig jaar - en Haven Hailu, de deelneemster met het beste persoonlijk record (2.20.19). Brinkman heeft van de startende vrouwen het op drie na snelste persoonlijk record.

Bij de mannen staan onder anderen boezemvrienden Abdi Nageeye en Bashir Abdi aan de start. Het duo kreeg vorig jaar wereldwijd aandacht toen Nageeye zijn Belgische trainingsmaat naar het podium loodste op de Olympische Spelen in Japan. Zelf veroverde Nederlands recordhouder Nageeye het zilver in Sapporo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl