In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Kans op natuurbranden groot, dus haalt Utrecht Charly weer tevoorschijn

Voor de eerste keer dit jaar heeft de brandweer het vliegtuig Charly weer van stal gehaald om natuurgebieden extra in de gaten te kunnen houden. Dat is nodig vanwege de droogte.

"Het is wel vaker zo dat de natuur in deze periode van het jaar gewoon ontzettend droog is. Het heeft nu al lange tijd niet geregend", legt Danny Volmer, woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht uit bij RTV Utrecht. "We gaan nu naar fase 2. Wij zijn als brandweer dan extra alert, evenals onze collega's van de natuurbeheerders."

Verkenningsvliegtuig Charly stijgt meestal op in het Gelderse Teuge. Via de Veluwe vliegt het naar de provincie Utrecht, waar het via de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Rhenen helemaal tot in het noorden van de provincie vliegt, rond Soest en Baarn. In het toestel zitten een piloot en een waarnemer van de veiligheidsregio.

Volgens Volmer is het niet bijzonder dat Charly half maart al vliegt. "Het is natuurlijk wel heel onvoorspelbaar wanneer het droog is in de natuur. Het voorjaar, najaar of de zomer? In dit geval is het nu al erg droog en het maakt voor de brandweer niet uit wanneer we daar extra alert op moeten reageren."

Ook in Noord-Holland, delen van Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en het noorden van Limburg is sprake van fase 2.

Advertentie via Ster.nl