NOS Nieuws

Miljoenen voor aanpak drugssmokkel via Rotterdam om 'criminele structuur kapot te maken'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid steekt miljoenen in de strijd tegen de drugssmokkel via de haven van Rotterdam. Het gaat allereerst om een eenmalig bedrag van 5,1 miljoen euro, dat burgemeester Aboutaleb krijgt om te gebruiken voor het probleem. Ook wordt gekeken naar een structurele investering. Daarover moet voor de zomer meer duidelijkheid komen.

"Drugscriminelen maken op grote schaal misbruik van onze open economie", zegt minister Yesilgöz bij RTV Rijnmond. "Dat wij zo goed bereikbaar zijn en handel drijven met de hele wereld, komt criminelen ook goed uit. Met hun drugshandel verdienen ze goud geld en deinzen nergens voor hun terug. Dit is onaanvaardbaar. Samen met onze zee- en luchthavens willen we deze criminele structuren doorbreken en kapotmaken."

Bezoek aan Colombia

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft eerder al een oproep gedaan om meer geld te steken in de aanpak van drugssmokkel. Ook wil hij dat er internationaal meer wordt samengewerkt.

In de Rotterdamse haven blijven recordhoeveelheden cocaïne binnenkomen. Daarnaast pakt de politie aan de lopende band uithalers op die de drugs de haven uitsmokkelen. Hoe kan dat? En hoe komt dat? NOS op 3 dook erin:

Hoe Nederland de cocaïnepoort van Europa werd

Zo pleitte hij vorige maand voor een 100-procents-controle van containers met tropisch fruit die binnenkomen via de haven van Rotterdam, omdat die geregeld gebruikt worden voor drugstransporten. Met zijn Antwerpse collega Bart de Wever heeft hij een bezoek aan onder meer Colombia gebracht om te zien hoe de drugsaanpak daar werkt.

Sierteelttransport

In totaal trekt de minister 13 miljoen euro uit. Dat gaat ook naar de beveiliging van Schiphol, het Noordzeekanaalgebied, de havens in Zeeland en West-Brabant en de internationale sierteelttransport.

In het coalitieakkoord reserveert het kabinet voor het tegengaan van de georganiseerde criminaliteit jaarlijks extra geld, oplopend tot een bedrag van 100 miljoen euro vanaf 2025. Het vorige kabinet had hier ook al 434 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl